1. Zelf investeren
Heb je zelf nog wat spaargeld over? Net een leuke bonus ontvangen? Waarom investeer je het niet in je eigen bedrijf?
Wanneer kies je voor deze financieringsbron? Je kunt uiteraard te allen tijde in je eigen bedrijf investeren. Meestal zie je dit gebeuren als een bedrijf net is opgericht. Want, bij de oprichting van een bedrijf zijn er in veel gevallen niet direct inkomsten of is er geen externe financiering beschikbaar. Maar, als ondernemer heb je vaak wel opstartkosten die gedekt moeten worden.
Voordeel van deze financieringsvorm: het kan door een externe financier als positief worden ervaren dat een oprichter ook enige “huid in het spel” heeft. Want, waarom zou een ander het risico nemen om in je bedrijf te investeren als je nooit bereid bent geweest om zelf het risico te nemen?
2. Familie of vrienden
Voordat je professionele beleggers gaat benaderen, kan het de moeite waard zijn om te proberen wat geld in te zamelen binnen je netwerk van familie en vrienden. Dit zijn vaak mensen die dicht bij je staan en vooral investeren omdat ze vertrouwen hebben in je idee of in jou als persoon/ondernemer. Omdat het meestal geen professionele investeerders zijn, mag je van zo’n investeerder geen professionele beoordeling van je plannen verwachten.
Wanneer kies je voor deze financieringsbron? Dit type financiering wordt vaak nagestreefd om de kosten van het opzetten van een nieuw bedrijf te dekken of om de kloof te overbruggen naar een eerste startfinancieringsronde. Het voordeel van dit type financiering is dat het een snelle en goedkope manier is om geld te verzamelen.
Meestal zijn de bedragen die met dit soort investeringen gemoeid zijn niet te hoog en worden ze meestal terugbetaald als een lening (met of zelfs zonder rente). Of worden ze geïnvesteerd in ruil voor een klein aandeel in het eigen vermogen van het bedrijf. Wanneer de geïnvesteerde bedragen, de aandelenpercentages en het niveau van professionaliteit toenemen, dan spreken we van een private investeerder.
3. Private investeerders
Private investeerders of angel investors zijn ervaren ondernemers die kapitaal beschikbaar hebben (vaak vanuit eerder gestarte ondernemingen) en die investeren in nieuwe bedrijven om andere ondernemers te helpen bij het slagen van hun bedrijf. Angel investors worden ook wel business angels genoemd. Informele investeerders beginnen rond de 50.000 euro en kunnen oplopen tot (meer dan) een miljoen euro, omdat ze ook vaak samen in groepen investeren.
Het voordeel van veel private investeerders. Ze bieden typisch “slim kapitaal”: dus niet alleen geld, maar ook netwerk en kennis binnen specifieke sectoren. Probeer een investeerder te vinden die qua ervaring en sectorkennis bij jouw bedrijf past.
4. Crowdfunding
Het is bijna niet meer voor te stellen dat crowdfunding ooit niet bestond in het Nederlandse (en internationale) financieringssysteem. Met crowdfunding financiert de “crowd” de financieringsbehoefte van een bedrijf. Meestal wordt crowdfunding uitgevoerd via een online platform. Waar ondernemers aan de ene kant van het platform investeringsmogelijkheden bieden en aan de andere kant van het platform een grote groep mensen kleine bedragen investeren om aan de investeringsbehoefte van de ondernemer te voldoen.
Wanneer wordt er voor deze financieringsbron gekozen? Over het algemeen zijn er drie soorten crowdfunding: leningen, pre-orders/donaties en converteerbare leningen.
Ben je op zoek naar een lening, maar is die moeilijk te verkrijgen bij de bank? Probeer dan eens crowdfunding. Heb je een prototype beschikbaar en wil je het product testen, maar kun je de productie/levering van de eerste batch van de daadwerkelijke producten niet zelf financieren? Ga dan voor pre-orders/donaties.
Converteerbare leningen hebben de volgende voordelen: 1) er worden geen aandelen uitgegeven. 2) waarderingsbesprekingen worden uitgesteld tot het moment dat de waarde van een bedrijf beter kan worden bepaald. En 3) het is een gemakkelijker, sneller en goedkoper proces dan een daadwerkelijke aandelenoverdracht.
Aangezien de mensen die investeren via crowdfunding platforms niet altijd professionele beleggers zijn, is crowdfunding beter geschikt voor proposities die niet te complex of technisch zijn en die gemakkelijk te begrijpen zijn voor het grote publiek (daarom wordt het “crowdfunding” genoemd). Denk bijvoorbeeld aan consumentenproducten.
5. Subsidies
Het doel van subsidies/regelingen is doorgaans het stimuleren van ondernemerschap, innovatie/R&D of economische groei binnen een bepaald geografisch gebied. Daarom heeft elke regio, elk land en zelfs de hele EU zijn eigen subsidies.
Wanneer is het slim om deze financieringsbron te overwegen? Daar kunnen we altijd heel kort over zijn: subsidies zijn in bijna elke bedrijfsfase relevant! Van start-up tot een bestaand bedrijf, van freelancer tot beursgenoteerd bedrijf.
Subsidies richten zich vaak alleen op een bepaald geografisch gebied en vaak is er ook een specifieke sectorfocus. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een subsidie die bij jouw bedrijf past.
Houd er rekening mee dat er vaak administratieve en rapportageverplichtingen gelden voor subsidieaanvragen en subsidies. Je moet de kosten waarvoor je subsidie aanvraagt kunnen verantwoorden en soms is het verplicht om deze verantwoording ook te laten controleren.
6. Risicokapitaal / private equity
Private equity is de verzamelnaam voor professionele beleggingsondernemingen die beleggen in ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn. Durfkapitaal of risicodragend kapitaal is een type private equity dat zich specifiek richt op risicovolle investeringen van startende ondernemingen.
Men spreekt vaak van private equity wanneer men investeert in grotere organisaties die al enige tijd bestaan. Bij durfkapitaal gaat het daarentegen om investeringen in groeikapitaal van jonge ondernemingen. Over het algemeen hebben durfkapitaalfondsen een fonds van een bepaalde omvang (bv. € 100 miljoen) dat binnen een bepaalde periode (bv. 10 jaar) moet worden geïnvesteerd in een groep bedrijven met een verschillend risicoprofiel om het risico te spreiden over de portefeuille. Het doel is om de aandelen na enkele jaren te verkopen met een bepaald rendement / winst.
Wanneer kun je voor financieringsbron kiezen? Durfkapitaal is vooral geschikt voor bedrijven die de “zaaifase” al achter de rug hebben. Dit type financiering is dus bedoeld om bedrijven te helpen sneller te groeien dan wanneer ze organisch zouden groeien, bijvoorbeeld als een bedrijf wil internationaliseren.
Om risicodragend kapitaal aan te kunnen trekken moet het product/ de marktgeschiktheid van een bedrijf al bewezen zijn en moeten er gestaag groeiende inkomstenstromen bestaan (behalve misschien in de medische sector). Er zijn echter ook durfkapitalisten die startkapitaal aanbieden aan bedrijven die nog niet aan de bovengenoemde criteria voldoen.
7. Banklening of krediet
Hoewel er in Nederland een aantal banken zijn die durfkapitaalfondsen zijn gestart (waaronder Rabobank, ING en ABN AMRO), zijn banken over het algemeen meer risicomijdend dan bijvoorbeeld private investeerder en durfkapitaalfondsen. Dit betekent niet dat banken geen ondernemers financieren, integendeel zelfs!
Ze investeren echter eerder in kleine en middelgrote ondernemingen, in bedrijven met een lager risicoprofiel (dan bijvoorbeeld startende ondernemingen) en wanneer bedrijven onderpand kunnen bieden. Voor een startende onderneming die niet in de focus van de risicokapitaalfondsen past, kan het dus moeilijk zijn om financiering van een bank te krijgen. Een aantal banken in Nederland heeft echter wel samenwerkingsverbanden met crowdfundingplatforms.
Wanneer kiezen we deze financieringsbron? Zoals gezegd nemen banken over het algemeen minder risico’s. Maar als je zekerheden kunt stellen, dan is de bank een zeer goede optie. Ben je dus op zoek naar werkkapitaalfinanciering, voorraadfinanciering of financiering voor investeringen in gebouwen/machines, dan is de bank een zeer goede optie om te overwegen.
Bedrijven die stabiele inkomstenstromen genereren en die al een aantal jaren organisch groeien (en dus minder risicovol zijn) kunnen zeker ook bij de bank terecht. Een groot voordeel van een financiering bij de bank is dat je geen deel van uw bedrijf weg hoeft te geven in termen van eigen vermogen, wat betekent dat het op de lange termijn een veel goedkopere manier van financiering kan blijken te zijn dan bijvoorbeeld het aantrekken van financiering van een private investeerder.
8. Factoring
Factoring is een manier om het werkkapitaal te financieren door het verlagen van de omvang van de debiteuren. Voorbeeld: als je een factuur naar een klant stuurt, maar deze heeft 60 dagen nodig om te betalen, dan kun je besluiten om deze factuur te ‘verkopen’ aan een factoring bedrijf (tegen een bepaalde betaling natuurlijk).
Het factoringbedrijf zal de factuur onmiddellijk betalen zodat je niet 60 dagen hoeft te wachten voordat de factuur wordt betaald. Een factoringmaatschappij kan ook het risico overnemen dat een klant niet betaalt.
Wanneer kies je voor deze financieringsbron? Het spreekt voor zich dat je eerst klanten moet hebben om in aanmerking te komen voor factoring. Als je geen betalende klanten hebt, is factoring geen optie. Als je wel klanten hebt, kan factoring zeer nuttig zijn als je te maken hebt met lange betalingstermijnen.
Heb je grote ondernemingen als klant? Dan kan het even duren voordat facturen worden betaald. Hier kun je al ondernemer vaak niet veel aan doen. Om je werkkapitaal positie gezond te houden, kan factoring een goede keuze zijn. Kost het debiteurenbeheer je veel tijd en moeite? Heb je vaak last van dubieuze debiteuren? Ook dan kan factoring uitkomst bieden.
9. Leasing
Moet je grote investeringen doen in activa zoals machines of wagenpark? Waarom huur je ze niet in plaats van ze aan te schaffen? Door activa te leasen kunnen bedrijven de betalingen over een langere periode spreiden in plaats van de volledige betaling van een investering te moeten doen op het moment dat ze besluiten om het te kopen.
Wanneer kies je deze financieringsbron? Wanneer een bedrijf kapitaalintensief is, wat betekent dat het afhankelijk is van het gebruik van (soms dure) activa zoals machines.
10. Leveranciers
Koop je veel in bij leveranciers? Probeer dan met hen te onderhandelen over gunstige betalingsvoorwaarden. Als jouw klanten bijvoorbeeld lange betalingstermijnen hebben, kun je proberen om ook met jouw leveranciers langere betalingstermijnen af te spreken, zodat je geen problemen krijgt met je werkkapitaal. Aan de andere kant kun je ook proberen om kortingen te bespreken in het geval je leveranciers zeer snel betaalt.
Wanneer kies je voor deze financieringsbron? Kies deze financieringsvorm als je een goede relatie hebt met je leveranciers of als je een goede onderhandelingspositie hebt ten opzichte van hen (bijvoorbeeld als je een grote/belangrijke klant voor hen bent).
Samenvatting
Er zijn vele vormen van financiering beschikbaar voor ondernemers. Er is meer dan genoeg geld beschikbaar in Nederland, maar het kan geen kwaad om onderzoek te doen naar de verschillende vormen van financiering. Dit helpt je bij het kiezen van de financieringsbron die het beste past bij jouw situatie en bedrijf. Het vergroot de kans dat je met succes geld ophaalt. Twijfel je welke vorm het beste bij jouw past? Geen zorgen. Bij Cygnus bespreek je samen met een specialist welke financiering past bij je plan.