4 financiële vragen die elke ondernemer zich moet stellen voor hij een bedrijf start

4 financiële vragen die elke ondernemer zich moet stellen voor hij een bedrijf start

Als je enthousiast bent over een nieuw idee, overweeg je misschien om een ​​nieuw bedrijf op te zetten. Want, met het juiste idee, goede marketing en een solide businessplan is the sky the limit. Het starten van een nieuw bedrijf kan alleen ook een ontmoedigend vooruitzicht zijn. Statistieken tonen aan dat de helft van alle startups binnen vijf jaar weer stopt. Dit zorgt voor veel onzekerheid en kan ervoor zorgen dat je jezelf afvraagt ​​of het wel of niet een goed idee is om een ​​bedrijf te starten. Hoewel er geen garanties zijn in het leven, zijn er vier financiële vragen die elke ondernemer moet stellen voordat hij een bedrijf start.

1. Wat zijn mijn zakelijke kosten?

Er zijn twee categorieën kosten voor een nieuw bedrijf: initiële opstartkosten en doorlopende overheadkosten. Het is het beste om te beginnen met het beoordelen van je opstartkosten. Je moet nadenken over de dingen die je absoluut nodig hebt om je onderneming van de grond te krijgen. Daarnaast ook wat je nodig hebt om inkomsten te genereren.

Daarnaast maak je een overzicht met de overheadkosten zoals huur, internetservice, telefoons, salarissen en eventuele andere uitgaven die je regelmatig zult maken.

Het is belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk de kosten in te schatten. Houd er rekening mee dat het in dit stadium beter is om je kosten te overschatten, want als je je behoeften nu onderschat, kan dit later tot cashflowproblemen leiden.

2. Wat zal mijn cashflow zijn?

Nu je je uitgaven hebt beoordeeld, moet je kijken naar de potentiële cashflow of inkomsten. Dit is het geld dat wekelijks, maandelijks of driemaandelijks in je bedrijf komt. Nogmaals, het is het beste om hier naar een worstcasescenario te werken.

Hoewel je misschien vol enthousiasme bent en ervan uitgaat dat je bedrijf als een raket van de grond zal komen, is het beter om te overwegen hoe het zal gaan met langzame groei. Hiermee kun je bescheiden plannen berekenen en een leuke verrassing hebben wanneer je bedrijf echt begint te groeien. Elk bedrijf is anders, maar er zijn bronnen beschikbaar om je te helpen realistische omzetverwachtingen te berekenen.

3. Waar kan ik financiering krijgen?

Nadat je je financiële prognoses hebt berekend, kun je berekenen hoeveel kapitaal je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het is een goed idee om voor de lancering zes maanden of meer aan bedrijfsfondsen bij de hand te hebben. Nogmaals, overschatten is een goed idee om aan de veilige kant te blijven. Waar je deze financiering in handen krijgt, hangt af van verschillende factoren. Je kunt via individuele besparingen of hulp van familie of vrienden proberen het bedrag bij elkaar te krijgen. Maar je kunt ook een financiering aanvragen bij een bank, private investeerder of alternatieve financier. In veel gevallen creëren ondernemers een combinatie van deze opties om hun bedrijf te starten. 

4. Waar wil ik over vijf of tien jaar zijn?

Hoewel je misschien grootse plannen hebt voor je nieuwe bedrijf, is het belangrijk om deze vraag te overwegen in de context van je financiën. Houd een reeks persoonlijke financiële doelen en doelen voor je nieuwe bedrijf bij.

Ontwikkel een persoonlijk plan voor waar je over vijf jaar financieel wilt staan ​​en wat je over 10 jaar wilt bereiken. Je kunt deze aanpak ook gebruiken voor je zakelijke doelen. Bedenk hoe je wilt dat uw bedrijf er over vijf jaar uitziet en welke omzetprognoses je na tien jaar handelen wilt behalen? Een langetermijnvisie kan niet alleen inspiratie bieden, maar het kan je ook helpen om je te concentreren op de dagelijkse gang van zaken. De eerste operatie van een nieuw bedrijf kan tijdrovend en frustrerend zijn. Er zullen dingen zijn die niet volgens plan verlopen of een andere uitkomst kunnen hebben, dus het is goed om een ​​langetermijndoel te hebben om u op het goede spoor te houden.

Financiële doelen zullen je ook helpen om een ​​goed beeld te krijgen van waar je staat en hoe het harde werk in de toekomst vruchten kan afwerpen.

Het kan spannend zijn om een ​​nieuw bedrijf te starten. Het is dus cruciaal om realistisch te zijn over de financiële aspecten van het bedrijf en hoe je het kunt laten werken. Veel nieuwe bedrijven mislukken als gevolg van cashflowproblemen, waardoor het van vitaal belang is dat jij niet in deze val trapt. Door een goed beeld te hebben van de financiën van een nieuwe onderneming, kun je vanaf het begin onnodige stress voorkomen. Meer informatie of wil je vrijblijvend sparren met een van onze bedrijfsadviseurs? Neem dan hier contact met ons op. 

Contact

Foto van Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op