4 Redenen waarom je de financiën van jouw bedrijf niet zou moeten delegeren

Als ondernemer start je je bedrijf met hoop en dromen. Je koestert je bedrijf, je wilt dat het succesvol is, je hebt hoge doelen en je doet er alles aan om die te bereiken. Jij gaat er voor zorgen dat jouw bedrijf de beste wordt!
Tips voor de financiën van jouw bedrijf

Maar ken je ook de cijfers van je bedrijf? Want zaken doen draait nou eenmaal om cijfers. Heb je nagedacht over wat er gebeurt als je zakelijke beslissingen neemt zonder te weten hoe het je bedrijfsresultaat zal beïnvloeden? 

Het is belangrijk dat je begrijpt hoe jouw beslissingen de winstgevendheid van je bedrijf beïnvloeden. Een belangrijke drijfveer bij het starten van een onderneming is het verdienen van geld. Daarom is het belangrijk dat je goed volgt waar het geld dat je verdient naar toe gaat. 

Hierbij vier redenen waarom jij je vertrouwd moet maken met de financiën van jouw bedrijf:

1. Je kunt een financieel plan opstellen

Het hebben van een financieel plan is belangrijk omdat het je bedrijf richting geeft. Je kunt doelen stellen, zoals omzetdoelstellingen en je voortgang ten opzichte van deze doelen het hele jaar door monitoren. Je kunt ook doelen stellen voor de winstmarges om de winstgevendheid van je bedrijf te waarborgen. Je doet dit om ervoor te zorgen dat de kosten in je bedrijf niet zo hoog oplopen dat je geen winst maakt.

2. Je kunt beginnende problemen identificeren voordat ze grotere problemen worden

Wanneer je je bedrijf het hele jaar door in de gaten houdt, kun je problemen zien ontstaan die mogelijk grotere problemen kunnen worden en die je veel geld kunnen kosten. Maar, omdat je je cijfers in de gaten houdt, en je weet wat de cijfers betekenen, zal je dit probleem zien voordat het een enorme geldkwestie wordt en kun je aanpassingen maken om de koers te corrigeren. Dit bespaart je uiteindelijk veel geld. 

3. Je begrijpt hoe elke beslissing die je als bedrijfseigenaar neemt, van invloed is op jouw bedrijfsresultaat

Omdat je de cijfers van je bedrijf begrijpt, heb je goed inzicht in de manier waarop jouw zakelijke beslissingen de winstgevendheid van jouw bedrijf zullen beïnvloeden. Je kunt met vertrouwen zakelijke beslissingen nemen met de wetenschap dat deze beslissingen de winstgevendheid van je bedrijf zullen vergroten.

4. Je bouwt aan een succesvolle toekomst voor jouw bedrijf

Een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven hun deuren moeten sluiten is het gebrek aan winstgevendheid. Laat dat niet jouw zaak zijn!

Als bedrijfseigenaar neem je waarschijnlijk de rol van velen managers op je omdat je niet voor iedere afdeling een professional in dienst kunt nemen. Je bent waarschijnlijk de sales manager, marketing manager, operations manager, klantrelaties manager. Maar vergeet niet de financieel directeur in die rollen te betrekken.

Investeren in deze vaardigheid zal niet alleen nu lonen, maar zal je bedrijf in de groeifase brengen. Ook wanneer je het je kunt veroorloven om financiële hulp in te huren, zal je altijd zelf betrokken moeten zijn en blijven bij de cijfers en de besluitvorming. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op