9 financiële tips die alle bedrijven moeten volgen

financiële tips voor bedrijven

Financieel management is een onmisbaar onderdeel van elk bedrijf, groot of klein. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is financieel beheer veel meer dan alleen het bijhouden van de boekhouding en het in balans brengen van de zakelijke betaalrekening. Als ondernemer is het belangrijk om je financiën voor verschillende doeleinden goed in de gaten houden, van de voorbereiding op het overleven in slechte tijden tot het opklimmen naar het volgende niveau van succes in de goede tijden.

Een goed en effectief financieel beheer maakt het verschil tussen een bedrijf dat voortdurend de ladder van het succes beklimt en een bedrijf dat bij de eerste hindernis valt. We delen graag enkele financiële tips die je als bedrijf moet volgen om te blijven groeien en je succes te vergroten.

1. Besteed aandacht aan je budget

Het ontwikkelen van een jaarlijks budget voor je bedrijf is een belangrijke stap die je in staat stelt om je financiën het hele jaar door effectief te beheren. Een budget fungeert als een leidraad die je in staat stelt om bepaalde zakelijke beslissingen op voorhand te nemen. Het helpt je ook bij het opstellen van uitbreidingsplannen.

Je moet ook de tijd nemen om je inkomsten en uitgaven opnieuw te bekijken om je bestedingsgewoonten te herzien en geld harder en slimmer voor je te laten werken.

2. Probeer zoveel mogelijk digitaal te werken

Niemand houdt ervan om door stapels papieren en balansen te gaan. Met een groot aanbod van cloud-gebaseerde business tools, is het voor bedrijven steeds makkelijker om zoveel mogelijk papierloos te werken. Je kunt alles op digitale platforms organiseren en back-up maken van al je belangrijke documenten en bedrijfsgegevens.

Online boekhoud- en facturatietools zorgen ervoor dat je je bedrijfsprocessen kunt stroomlijnen. Daarnaast is het hierdoor steeds eenvoudiger een nauwkeurige en efficiënte administratie bij te houden.

3. Automatiseer de betalingen van facturen

Het is bijna onmogelijk voor een ondernemer om zich te herinneren wanneer alle betalingen moeten zijn voldaan. Bovendien is het verrichten van betalingen met de hand extreem tijdrovend en kost het je veel energie en aandacht.

Daarom is het slim om betalingen van facturen te automatiseren en een hands-off aanpak te hanteren. Of het nu gaat om je creditcardbetaling of de energierekeningen, gebruik online bankieren om alle betalingen te automatiseren. Zorg ervoor dat jouw rekeningen genoeg geld hebben om de rekeningen te betalen. Deze tip zal je ook helpen om boetes voor te late betalingen te voorkomen en tegelijkertijd tijd en energie te besparen.

4. Behoud een goede kredietscore

De kredietscore wordt gebruikt om de kredietwaardigheid van een bedrijf te bepalen. Het geeft financiële instellingen, leveranciers en potentiële klanten een idee of je al dan niet in gebreke blijft bij de betaling van je schuld. Een goede kredietscore helpt bij het creëren van goodwill voor je bedrijf. Financiers kijken vrij streng naar deze scores. Een negatieve score kan dan ook betekenen dat jouw bedrijf geen zakelijke lening kan aangaan.

Als je een goede kredietscore behoudt, kun je het financiële succes van jouw bedrijf dus verbeteren. Daarom is het belangrijk dat elk bedrijf leert hoe het een slechte kredietscore kan overwinnen. Benieuwd hoe jouw bedrijf wordt beoordeeld? Neem hier contact met ons op.

5. Bescherm je bedrijf tegen fraude

Elk bedrijf moet bij het gebruik van technologie, e-commerce-platforms en elektronische betalingen toezien op de cyberveiligheid. Werk je antivirussoftware en firewall regelmatig bij om ervoor te zorgen dat jouw gegevens en de gegevens van jouw klanten worden beschermd.

6. Ga aan de slag met ”Financial Forecasting”

Maak er een gewoonte van om de markttrends te bestuderen en jouw financiële positie en bedrijfsplan voor het jaar daarop af te stemmen. Deze tip zal je helpen om een duidelijker beeld te krijgen van waar jouw bedrijf zich zal bevinden.

7. Beheer je schulden

Het overdragen van de schulden van het lopende jaar naar het volgende boekjaar is nooit goed voor een bedrijf. Het is het beste om een goede strategie te maken voor de terugbetaling van schulden voordat je een lening aangaat. Het is ook belangrijk om prioriteit te geven aan het snel en efficiënt afbetalen van uitstaande zakelijke betalingen.

8. Geef je spaargeld een duwtje in de rug

Een back-up besparingsplan kan als een groot wapen in jouw arsenaal fungeren in het geval van een terugval. Het zal je helpen de slechte tijden onder ogen te zien en je bedrijf overeind te houden. Terwijl je een budget voor het volgende boekjaar vaststelt, is het ook verstandig direct een plan te maken om na te gaan of je genoeg spaargeld hebt om eventuele zakelijke verliezen te dekken.

9. Zoek hulp bij een financieel adviseur

Hoewel financiën een noodzakelijk onderdeel zijn van het runnen van een bedrijf, is het beheer ervan niet altijd een sterk punt van ondernemers. Als de boekhouding, de financiële planning en het beheer van de financiën en investeringen niet je ding zijn, dan is het verstandig hulp in te schakelen van iemand die hier wel zijn vak van heeft gemaakt. In plaats van het uitstellen of te veel tijd besteden aan het maken van zorgen, is het verstandiger een expert in te huren. Vind hier jouw lokale financieringsspecialist en bedrijfsadviseur.

Neem een voorbeeld aan de bovenstaande financiële tips om het succespercentage van jouw bedrijf te verhogen!

Contact

Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op