Beter vandaag dan morgen actie ondernemen bij financiële problemen

Het ene na het andere bericht verschijnt over de problemen die ondernemers de komende maanden op zich af zien komen. Wel of geen volledige lockdown, gaan de steunmaatregelen door en kom ik daarvoor ook in aanmerking? Wat zijn de economische volgen? Kortom, er zijn enorme zorgen over de toekomst. Een enquête van ONL voor ondernemers en de stichting Mkb financiering in oktober laat zien dat 40% van de ondernemers binnen een half jaar liquiditeitsproblemen verwacht.
financiële tips voor bedrijven

Schaamte om aan de bel te trekken

Hoe verrassend is het dan toch dat uit een recent onderzoek van de Rabobank blijkt dat een groot deel van de ondernemers die het onheil op zich af zien komen, toch niet aan de bel trekt en hulp zoekt? Schaamte schijnt hierbij een rol te spelen. Het praten over en hulp zoeken bij financiële problemen is voor velen nog een te hoge drempel en dat baart pas echt zorgen. De problemen worden blijkbaar wel onderkend, maar er wordt niets mee gedaan vanuit een gevoel van schaamte en het gevoel gefaald te hebben.

Deze gevoelens leven dus ook bij een deel van de ondernemers die zelf de problemen wel onderkennen en dus ook weten dat ze binnen niet al te lange tijd vastlopen. Met name voor hen is het van het grootste belang nu aan de bel te trekken en dus nu hulp te zoeken. Dit vraagt heel veel van de hulpverleners. Naast het inzetten van hun specialistische kennis moeten ze ook op een juiste manier omgaan met die schaamtegevoelens.  

Dit mag je verwachten van een professionele adviseur

Vanaf het eerste moment dat je in contact komt met de ondernemer en vaak ook zijn of haar partner, moet je uitstralen dat jij de persoon bent die hen kan helpen omdat je verstand van zaken hebt. Nog belangrijker dan je zakelijke kennis en kunde is dat ze jou vertrouwen en dat hun “geheim” bij jou in goede handen is. Dat stelt naast vakmanschap grote eisen aan je kwaliteiten als mens. Maar dat mag je van een professionele adviseur verwachten.

Zoek tijdig hulp

Wij roepen ondernemers echt op om tijdig hulp te zoeken bij financiële problemen. Ga opzoek naar een vertrouwenspersoon, dit kan zowel in de privésfeer als via een professional zijn. De eerste stap is echt het moeilijkst.

Onze advisering en begeleiding voor ondernemers is echt maatwerk. Het varieert van een aantal gesprekken om snel orde op zaken te stellen tot aan een intensief traject. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Wij zijn dagelijks bereikbaar per mail, telefoon, WhatsApp of via onze chatfunctie.

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op