Ben je van plan je bedrijf binnen enkele jaren te verkopen? Dan moet je nu aan de slag

Weinig ondernemers denken tijdens de groeifase van hun bedrijf over het plannen van een eventuele verkoop. Een succesvolle "exit" vergt echter jaren van voorbereiding en het is belangrijk om op tijd de juiste stappen zetten om ooit een bedrijf te verkopen. 

Het belangrijk doel van een vroege voorbereiding is om mogelijke wijzigingen van de aankoopprijs in de due diligence-fase te minimaliseren. Wij zien namelijk de aankoopprijs tijdens zo’n proces eerder daalt en zelden tot nooit stijgt. Hierbij delen we 7 stappen die je kunt nemen om een ​​verkoopproces zo goed en gestroomlijnd mogelijk te maken:

De cijfers

Kopers voeren een boekhoudkundig onderzoek uit van het bedrijf met een terugblik van ten minste drie jaar. Dat betekent dat ondernemers op de hoogte moeten zijn van belangrijke financiële, boekhoudkundige en juridische zaken. Dan hebben we het niet alleen over omzetcijfers. Denk ook aan het onderzoek naar jaarrekeningen van de afgelopen jaren, leningen, leasecontracten en verzekeringen. Klopt het wat de verkopende partij heeft medegedeeld of zit er ergens nog verborgen ontdekking? 

10 manieren om je bedrijf te financieren

Onthul de problemen

Zelfs de beste bedrijven hebben problemen. De slimste bedrijven herkennen deze problemen vroeg en identificeren ze proactief en pakken ze aan in het verkoopproces. Het due diligence-team van de koper zal ongetwijfeld de problemen vinden die kunnen leiden tot een lagere aankoopprijs. Maar als je het vanaf het begin onthult, kun je die uitdagingen positioneren als hindernissen die kunnen worden genomen of al zijn overwonnen.

Zoek de juiste koper

Door de verschillende soorten kopers te begrijpen, kunnen verkopers hun tijd, inspanningen en middelen richten op die dingen die de waarde van het bedrijf maximaliseren. Kopers vallen in drie categorieën: strategisch, financieel en intern. Strategische kopers willen een trend van stijgende winsten op basis van sterke product- of serviceontwikkeling, technologische vooruitgang, evenals een sterk marktaandeel en merkherkenning. Financiële kopers willen vrije cashflow, groeiende inkomsten, sterke managementteams en systemen. Interne kopers willen een bedrijf met over het algemeen sterke financiële gegevens, solide balansen, een goede bedrijfscultuur en diverse productlijnen. 

Focus op het genereren van waarde

Ontwikkel een lijst met items die het verkopende bedrijf aantrekkelijker maken voor de koper. Een verkoper die op zoek is naar een financiële koper, kan bijvoorbeeld besluiten zich te concentreren op het verbeteren van de winstgevendheid, het definiëren van een strategie om groei te realiseren en het opbouwen van de expertise en bekwaamheid van het managementteam. Terwijl ook de teamdynamiek en motivatiemethoden worden verbeterd. Een verkoper die een strategische koper wil aantrekken, kan werken aan het verbeteren van de naamsbekendheid van het bedrijf en tegelijkertijd aan het vergroten van het marktaandeel.

Minimale bod 

Voordat je probeert te verkopen, moet je de huidige markt voor fusies en overnames (M&A) in je branche kennen en de minimale waarde kennen die je bereid bent te accepteren. Ga nooit zitten om te onderhandelen zonder het laagste bod dat je zou willen accepteren te weten.

Vergeet de operationele zaken niet

Het verkopen van een bedrijf kan een zware tol eisen van de dagelijkse activiteiten. Vooral voor eigenaren die nauw betrokken zijn bij de deal. De normale operationele werkzaamheden gaan door en deze zijn zelfs heel belangrijk voor de verkoop van je bedrijf. Het laatste wat je wilt wanneer je een bedrijf verkoopt, is een vertraging oplopen of zelf een proces moeten afbreken. Daarom kan het interessant zijn een bedrijfsovername adviseur in te huren om de verkoop te leiden. 

Denk aan je toekomst

Na een leven lang een bedrijf te hebben opgebouwd, kan het moeilijk zijn om na te denken over wat er daarna gebeurt. Het is belangrijk om de tijd te nemen om kritisch te overwegen hoe de verkoop van je bedrijf je leven zal veranderen. Ben je klaar om met pensioen te gaan? Wil je een nieuw bedrijf opzetten? Als je de antwoorden op deze vragen van tevoren kent, kun je de kans op last-minute spijt van de verkoop voorkomen.

De meeste ondernemers krijgen maar één keer in hun leven de kans om hun bedrijf te verkopen. Het is dus belangrijk om de kansen op succes te maximaliseren door je beste beentje voor te zetten. Wil je meer informatie over het verkopen van een bedrijf, neem dan contact met onze een van onze bedrijfsovername adviseurs.

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden