Met een goed gevoel je bedrijf overdragen

Bedrijfsoverdracht

Misschien ben je nu nog volop aan het ondernemen of denk je juist na om te stoppen met je bedrijf. In welke fase je je ook bevindt, het is goed om na te denken over de toekomst zodat je ook financieel weet waar je later aan toe bent. Een bedrijfsoverdracht is veel meer dan een financiële transactie. Vaak zijn er naast de koper en verkoper andere betrokkenen zoals personeelsleden, familie, leveranciers en aandeelhouders. Cygnus maakt met jou inzichtelijk wat de afhankelijkheden zijn van al die partijen en brengt met jou de kansen en risico’s in kaart. Maar ook wat precies jouw dromen en wensen zijn. Alleen dan kun je met een goed gevoel je bedrijf overdragen.

Wat is bedrijfsoverdracht begeleiding?

Begeleiding bij bedrijfsoverdracht is een specialistisch vak en vraagt om kennis van verschillende aspecten: juridisch, financieel en bedrijfseconomisch. Daarnaast speelt het menselijke aspect een belangrijke rol, vanwege de emoties die komen kijken bij een bedrijfsoverdracht. Het ‘managen’ van deze emoties is een belangrijke taak bij de begeleiding gedurende een bedrijfsovername. Cygnus heeft expertise in de begeleiding van bedrijfsoverdrachten.

Wij ondersteunen je in een aantal fases

Een goed afgeronde overdracht valt of staat met het neerzetten van een realistisch beeld van de gewenste uitkomst. Wat is je doel? Wanneer is de overdracht voor jou geslaagd? Hoe scherper je dat beeld hebt hoe beter we daarnaartoe kunnen werken.

Iedere potentiële koper wil weten hoe je bedrijf er op dit moment voor staat. Maar ook wat de toekomst mogelijk nog kan brengen, wat de potentie is. Wij gaan met jou alle financiële structuren na en leggen dit vast in een rapport. Daarnaast leggen we vast wat de belangrijkste waardes zijn die van invloed zijn op de verkoopprijs.

Heb je eenmaal heel scherp voor ogen wat je doel is en alles goed en gedegen uitgedacht, dan leggen we alle details vast in een verkoopmemorandum. Op basis van dit memorandum moet een kopende partij in staat zijn om een waardering te maken.

Jouw adviseur van Cygnus kan met of namens jou de prijsonderhandelingen doen

Voor jou als DGA breekt een andere fase aan. Wij denken graag met je mee hoe je het geld dat je door de overdacht hebt verkregen kunt laten renderen

Fuseren of een bedrijf overnemen?

Wil je een bedrijf overnemen of ga je fuseren? Dat kan een hele mooie groeistap zijn. Natuurlijk vraagt een overname of fusie om de juiste financiering. Cygnus heeft professionals in huis die veel te maken hebben met dit soort financieringen en de begeleiding van een succesvolle fusie of overname. We schromen daarbij niet om je ook te wijzen op de valkuilen. Eerlijk advies in alle opzichten is waar we voor staan.

Krijg advies van een bedrijfsadviseur

Stel vrijblijvend al je vragen of maak direct een afspraak met een
specialist bij jou in de buurt. 

Kan ik je helpen?

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust; ik help je graag verder!

Leon Brouns

managing partner

Cygnus bedrijfsadviseur Leon Brouns