Geef sturing aan je bedrijf met een ondernemersplan​

Ondernemersplan

Waar wil je naar toe met je bedrijf? Hoe zie je je eigen rol? Hoe kun je de beste route uitstippelen om je doelen te halen en hoe ga je dat uitvoeren? Een ondernemersplan is veel meer dan het bepalen van een omzetdoel. Ervaring leert dat ondernemers die over een gedegen ondernemersplan beschikken vaak met meer succes hun bedrijf runnen. Cygnus kan je helpen bij het opstellen van een ondernemersplan.

Wat is een ondernemersplan?

Een ondernemersplan wordt ook wel een businessplan, ondernemingsplan of bedrijfsplan genoemd. Het doel ervan is het waarborgen van continuïteit, winstgevendheid en eventueel groei. Het biedt houvast en structuur en zorgt bovendien dat je makkelijker keuzes kunt maken. 

Het ondernemersplan als onderbouwing voor financiers

Ben je op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Dan vragen potentiële geldverstrekkers vaak naar je ondernemersplan. Ze willen een goed beeld krijgen van jouw bedrijf. Met een goed ondernemersplan vergroot je de kans op het verkrijgen van een passende financiering.

Inhoud van een ondernemersplan​

De essentie van je bedrijf, het onderscheidend vermogen, (potentiële) klanten, concurrenten en de belangrijkste cijfers.

Eigenaren, aantal medewerkers, soorten functies, locatie. Eventuele vergunningen, de risico’s, kansen en de potentie.

Inzicht in cijfers, doelen en omzetverwachtingen. Maar ook hoeveel geld er nog nodig is. Dit onderdeel is belangrijk, zeker als je op zoek bent naar een bedrijfsfinanciering.

Beschrijving hoe je aan klanten komt en welke inspanningen je daarvoor verricht. In dit onderdeel beschrijf je in welke markt je je bevindt, wie je concurrenten en potentiële klanten zijn.

Beschrijving van jezelf als ondernemer, laat zien wat je sterke kanten zijn, meer ook je zwakke en hoe je hiermee aan de slag gaat.

Het ondernemingsplan is de leidraad voor jouw bedrijfsvoering

Om ervoor te zorgen dat jouw ondernemingsplan niet bij een plan blijft, stellen we samen met jou een gedetailleerde uitvoeringsstrategie op. We beschrijven hierin acties, wie er verantwoordelijk voor is en wanneer het wordt uitgevoerd. Zo komen jouw plannen, pas echt tot leven en zie je dat je je ambities daadwerkelijk realiseert. Na het schrijven van het ondernemingsplan, begint het echte werk! Cygnus blijft jouw klankbord en sparringpartner ook als het plan af is.

Kan ik je helpen?

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust; ik help je graag verder!

Leon Brouns

managing partner

Cygnus bedrijfsadviseur Leon Brouns