“Het verhaal achter de cijfers is cruciaal om ondernemingen succesvol te maken”

“Het succes van een onderneming valt of staat met de juiste mensen. Sterke bedrijven ontlenen hun prestaties vaak uit een team dat goed op elkaar is ingespeeld en waarbij individuen precies weten wat hun toegevoegde waarde is in het grote geheel. Je kunt nog zo je focus hebben op marges, kosten en je product, als het team er een potje van maakt, heb je er niets aan”, vertelt Arjen Bosch, partner bij Cygnus en werkzaam in de regio Arnhem

“Vanuit mijn ervaring als ondernemer weet ik als geen ander welke vraagstukken er kunnen leven als het gaat om financiën, continuïteit, huisvesting en het inschatten van het succes van je onderneming. Daarnaast breng ik veel ervaring mee als het gaat om leiding geven, want ik ben in het verleden ruim 7 jaar werkzaam geweest als officier bij de landmacht. Dan leer je wel hoe essentieel het formeren van een goed team is om missies te laten slagen”, vervolgt Arjen. 

Inspireren en tijdig loslaten 

Op jonge leeftijd leerde Arjen als commandant pelotons aansturen. “Het mooie van de landmacht is dat je als team heel duidelijk weet wat het gezamenlijke belang is. Je stuurt een team aan met opdrachten gericht op het doel en niet op de uitvoering, waarbij elk teamlid zijn rol in het grotere plan kent. Zo wordt een organisatie veel dynamischer en kan het beter een crisis doorstaan. Een goede leider is in staat te inspireren, het gemeenschappelijke doel goed over te dragen, taken te verdelen en tijdig los te laten. Mijn ervaringen in hoe je dat precies als ondernemer kunt doen binnen je organisatie neem ik mee in mijn werk binnen Cygnus.” 

Zakelijke kant ontwikkeld 

In 2016 stapte de oud-officier over naar het MKB. “Ik kreeg de mogelijkheid om bedrijfsleider te worden van een grote sportonderneming onder meer gespecialiseerd in klimhallen. Hier heb ik een aantal jaren ervaring opgedaan bij een nieuwe onderneming, maar later ben ik bij een bestaande locatie gaan werken om hier voor de nodige vernieuwing te zorgen. Toen de kans voorbijkwam om zelf een nieuwe hal te starten, greep ik die aan. Het ondernemen vond ik ontzettend leuk. Mijn ervaring vanuit de landmacht kwam hierbij goed van pas. Met financiers om tafel, vergunningen uitzoeken, mensen vinden; het was allemaal interessant. Toch heb ik op het laatste moment zelf de stekker uit de onderneming getrokken. Corona veranderde alles; de opstartbegroting moest continu naar boven worden bijgesteld terwijl de exploitatiebegroting er niet rooskleuriger op werd. Ik vond uiteindelijk het risicoprofiel te groot worden. Ik ben blij dat ik het hoofd koel heb gehouden. Wel heeft het mijn zakelijke kant enorm aangewakkerd en ontwikkeld.” 

Succes van ondernemers vergroten 

“In mijn zoektocht naar mogelijkheden om mijn ervaringen te delen als het gaat om teams bouwen en ondernemingen opzetten, stuitte ik op Cygnus. Voor mij zijn alle puzzelstukjes op z’n plek gevallen. Met mijn ervaringen kan ik ondernemers goed ondersteunen om succesvoller te worden, zowel zakelijk als persoonlijk. Heb je je doelen eenmaal haarscherp en je weet dat goed over te brengen, dan komt het goed. Samen met ondernemers ga ik het gesprek aan hoe je je team kunt meekrijgen met jouw visie en ervoor kan zorgen dat iedereen zich 100% inzet voor het gezamenlijke doel. Natuurlijk kunnen we samen kijken naar je exploitatiebegroting en welke middelen er nodig zijn. Maar ik zal altijd beginnen bij het verhaal van jou als ondernemer achter de cijfers omdat ik geloof dat de sleutel van het succes altijd begint bij de ondernemer zelf.” 

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden