“Cygnus vond de financiële oplossing waardoor ons bedrijf kan groeien”

Cygnus financiering voor Helvetia

Sinds vorig jaar groeit het aantal klanten van Helvetia Finvest explosief. “Er valt nog behoorlijk wat groei te behalen”, vertelt oprichter en eigenaar Lode Hendrikx, “maar daar heb ik kapitaal voor nodig. Want hoe meer mensen ik in dienst neem, hoe meer ik aan het einde van de maand moet voorfinancieren als klanten te laat betalen. Het bleek niet makkelijk om een financiering te krijgen, maar met hulp van Cygnus is het gelukt.”

Lode kwam in contact met financieel adviseur Stephan Keijzers van Cygnus Noord-Limburg. “Om de groei te kunnen bijhouden, moet je investeren in medewerkers. Er was behoefte aan cash om dat te kunnen realiseren. Ik heb mijn vraag uitgezet bij verschillende partijen en kreeg overal ‘nee’ te horen. Dat komt waarschijnlijk omdat het om een jong bedrijf gaat dat veel in het buitenland opereert en onregelmatige inkomsten heeft. Op die punten vinden partijen het dan niet zeker genoeg en wordt het afgewezen. In de financiële wereld waarin wij opereren is het moeilijk om financiering te krijgen, soms krijg je zelfs niet eens een bankrekening. Stephan Keijzers van Cygnus Noord-Limburg was de enige die zich echt grondig verdiepte in wat wij doen. Hierdoor kon hij ons bedrijf en onze vraag met de juiste onderbouwing goed presenteren aan geldverstrekkers waardoor het gelukt is een goede financiering te verkrijgen.”

Obligaties op de beurs

Helvetia Finvest houdt zich bezig met securitisation: bedrijven begeleiden om obligaties op de beurs te zetten. “Maar niet op de primaire markt waar obligaties worden uitgegeven van bijvoorbeeld Philips, DSM en Google”, legt Lode uit. “Wij opereren op de secundaire markt in Luxemburg. Dat noemen we de MTF- market, de multilaterale handelsfaciliteit voor institutionele investeerders. Dan gaat het om bedragen vanaf € 100.000,-. Deze markt is niet toegankelijk voor het publiek, in tegenstelling tot de primaire markt waar je dan natuurlijk ook te maken krijgt met veel zwaardere regels en audits.”

De grootste in Nederland worden

“Een onderdeel van de Luxemburg Stock Exchange is de Green Exchange, waar wij groene projecten onderbrengen. Stel, je wilt een biogasinstallatie bouwen en je hebt daar 100 miljoen voor nodig. Dan schrijven wij een prospectus, dat is een document van soms wel 270 pagina’s, afhankelijk van de jurisdictie, het risicomanagement en dergelijke. Op de beurs in Luxemburg proberen we dan kapitaal op te halen zodat onze klanten kunnen investeren. We hebben onroerend goed klanten in het Verenigd Koninkrijk, een staalproject in Tsjechië en groene projecten in Tsjechië en Italië. Wij helpen onze klanten met het verkrijgen van fondsen. 

Mijn doel is de grootste te worden in Nederland op het gebied van securitisation in de small cap wereld, dat betekent investeringen tussen de 50 en 500 miljoen Euro. Er is weinig concurrentie op dat gebied, maar het is een nichemarkt die niet veel mensen kennen.”

Nieuwe klanten werven

In februari 2021 verhuisde Helvetia Finvest naar een groter kantoor op Maastricht-Airport. “We hebben niet veel last van de vliegtuigen, maar zien ze wel op ons afkomen. Soms denk je dat ze komen binnenvliegen, maar ze draaien altijd net op tijd af. We zitten hier nu met vier medewerkers: een juriste, een officemanager, een financial controller en een advocate. In het Verenigd Koninkrijk werkt een freelancer voor ons en binnenkort beginnen hier een tweede juriste en een marketeer. Tot nu toe zijn we alleen gegroeid door mond-tot-mondreclame, maar straks willen we nieuwe klanten werven door financiële teasers te sturen naar potentiele institutionele beleggers en hedgefunds. Dat zal tot uitbreiding kunnen leiden. Gelukkig heeft Cygnus ons geholpen om te kunnen groeien.”

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden.

Vind een financierings-specialist

Door heel Nederland staan we voor je klaar. Maak vrijblijvend een afspraak