Vivent Het Andere Wonen is een uniek woon-zorgconcept. Franchise-ondernemers krijgen de mogelijkheid een kleinschalig woon-zorgcomplex te ontwikkelen. Franchisenemer Dolf Kusters opende in oktober 2020 samen met zijn vrouw Heidi een locatie in Waalre. Het bestaat uit twintig huurappartementen met 24-uursondersteuning voor mensen met een vorm van dementie. Het bijzondere van deze opzet is dat dementerenden hier alleen of met hun partner kunnen wonen.
Hervonden passie
“We hebben ons anderhalf jaar voorbereid op deze stap. Eind vorig jaar wees zorgexpert Vivent ons de locatie toe waarna alles in een stroomversnelling kwam”, vertelt Dolf die na 35 jaar als ziekenhuisverpleegkundige en 3 jaar ouderenzorg zijn passie hervond.
Binnen een uur het benodigde bedrag
“We legden onze financieringsvraag neer bij Leon Brouns van Cygnus. Hij stelde behoorlijk wat kritische vragen, maar we zijn zo goed geholpen dat Vivent vanaf nu al haar franchisenemers voor een goed financieringsadvies in contact brengt met Cygnus. Er werd heel goed in kaart gebracht wat er werkelijk aan financiering nodig was. We kregen het advies meer te financieren dan we in eerste instantie zelf dachten. Maar uiteindelijk besparen we op die manier. Omdat we zelf geen middelen hebben, was volledige financiering nodig. Cygnus raadde crowdfunding aan. Dit bleek een goede keus: binnen een uur was het benodigde bedrag binnen. Het geeft aan dat mensen in ons concept durven te investeren en dat is natuurlijk erg prettig.”
Zelf de regie houden
Het Andere Wonen heeft als uitgangspunt dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Het gehuurde appartement is als een thuis met thuiszorg. “Het verschil met een verzorgingstehuis is, dat de bewoner zich daar moet aanpassen aan allerlei regels, terwijl bij ons de mensen leidend zijn. Zij huren bij ons een appartement en houden zelf de regie zolang dat kan”, legt Dolf uit. “Daar gooien wij nog een sausje overheen: de maaltijden zijn bij ons vers, vlees halen we bij de slager en brood bij de bakker om de hoek. De maaltijden zijn voor iedereen betaalbaar en worden geserveerd in de gemeenschappelijke ruimte. Ook de partners komen er gezellig bij zitten.”
Genegenheid en rust
Het echtpaar Kusters huurt het complex en woont er zelf ook. Zeker in de opstartfase is het belangrijk om er continu bij te kunnen zijn. Om de bewoners te leren kennen, maar ook om het team op te bouwen en te weten wat er leeft. “De lijnen naar bewoners en hun familieleden zijn kort. Regelmatig vragen we hoe het gaat en wat beter kan. De medewerkers zijn geselecteerd op hun genegenheid voor ouderen en hun vermogen om rust over te brengen. Wat mensen nog zelf kunnen, moeten ze vooral zelf blijven doen. Dat bevordert interactie en geeft gevoel van eigenwaarde.” Dolf is blij dat hij drie jaar geleden afscheid nam van het ziekenhuis waar hij op de automatische piloot werkte. “Toen ik de ouderenzorg inrolde, hervond ik mijn passie. Nu durf ik te zeggen dat ik niet moet werken, maar dat ik mag en wil. Dat geeft energie en probeer ik nog heel lang vol te houden.”