De brug slaan tussen ondernemers en geldverstrekkers

Bedrijfsadviseur Cygnus Breda

Het is heerlijk om met ondernemers samen te werken. Ik krijg energie van de creativiteit en het denken in mogelijkheden”, vertelt Carsten van der Leek, partner bij Cygnus en werkzaam vanuit Breda. “Het enthousiaste verhaal van een ondernemer en de door hem gewenste financiering, zet ik om in duidelijke cijfers. Ik vertaal de ondernemersambities in risicotaal voor potentiële geldverstrekkers. 

Carsten besloot na 17 jaar bij een bank gewerkt te hebben dat het tijd werd voor een compleet nieuwe uitdaging. “Binnen de bank heb ik diverse functies gehad. Van adviseur voor particulieren tot kantoordirecteur en adviseur zakelijke markt waar ik veel deed in vastgoedfinanciering en bedrijfshypotheken. Na de financiële crisis zaten we als bank veel meer aan de kant van risk en balansmanagement”, vervolgt Carsten.

De mens achter de onderneming

“Ondernemers zien kansen in plaats van bedreigingen. Banken denken toch vaker andersom. In januari ben ik zelfstandig geworden. Ik wil graag bruggen slaan tussen ondernemers en geldverstrekkers waaronder banken. Ik vind het heel prettig om bij Cygnus aangesloten te zijn. De adviseurs hebben allemaal jarenlange ervaring en verdiepen zich in de mens achter de onderneming. Het allerleukst is om te sparren met ondernemers en te onderzoeken wat de vraag is achter de vraag. Stel, je wilt 400.000 euro lenen, dan stellen wij vragen: waar komt die wens vandaan? Hoe kom je aan dat bedrag? Is het wel echt dat bedrag of zijn er andere opties? Wij kunnen kijken naar de complete financiële bedrijfsvoering en komen dan soms op alternatieve mogelijkheden die de ondernemer echt verder helpen. We kijken bijvoorbeeld naar het stapelen van financieringen, herfinancieringsmogelijkheden of leaseconstructies. Het gaat erom dat je de juiste financieringsmix samenstelt. Je financiert kort wat kort kan en lang wat lang moet. Dan gaat het geld voor je werken.”

Bijdragen aan realiseren van ambities

“Het is door corona natuurlijk wel een bijzondere tijd. Veel ondernemers hebben toch de nodige zorgen. Dan helpt het als je met een adviseur kunt overleggen. Wij staan helemaal buiten het bedrijf en hebben geen persoonlijke belangen. We kunnen objectief luisteren en meedenken. Dat kan breed gaan. Over hoe je bijvoorbeeld kosten kunt besparen maar ook hoe je nieuwe initiatieven toch kunt financieren. We hebben een mooi vak, we mogen overal meekijken, partijen bij elkaar brengen en een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van ambities. Dat geeft voldoening.”

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op