Factoring, de zekerheid dat je debiteur tijdig betaalt​

Factoring

Wil je zeker weten dat jouw facturen op tijd worden betaald en wil je zo min mogelijk administratieve rompslomp? Dan kan factoring een oplossing bieden. Het levert je substantiële tijdsbesparing op waardoor je meer tijd kunt besteden aan je eigen onderneming.  

Wat is factoring?

Factoring is een financieringsvorm waarbij je jouw debiteurenbeheer helemaal uitbesteedt aan een derde partij. Deze partij betaalt jouw facturen direct aan jou uit ongeacht de betalingstermijn van jouw opdrachtgevers. Met het geld dat uitbetaald wordt, kun je zelf weer investeren of gebruiken om in je levensonderhoud te voorzien. De uitstaande facturen aan je debiteuren vormen het onderpand van je financiering. Soms is daarnaast ook voorraadfinanciering mogelijk. Bij voorraadfinanciering is je voorraad het onderpand voor extra financiële ruimte.

Cygnus heeft ons ondersteund gedurende het volledige financieringsproces. Van het finetunen van het businessplan tot het uit handen nemen van de financierings-uitvragen. ‘’Ik denk dat we nu betere condities bij de financiering hebben dan we zouden hebben behaald zonder Cygnus.’’

Arno Schuurink

CEO, VORM & LETTERS

9.2

96% beveelt Cygnus aan

4.5/5

Twee vormen van factoring

Er zijn verschillende vormen van factoring maar het principe blijft hetzelfde. Je stuurt jouw facturen naar de factormaatschappij, vaak beschik je dan direct over een percentage van het openstaande bedrag. Dit percentage verschilt per factormaatschappij. Daarnaast is het ook mogelijk om de factormaatschappij het debiteurenbeheer en eventueel ook het risico op niet betalen te laten overnemen.

Bij traditionele factoring wordt je hele debiteurenportfolio uit handen genomen. De factormaatschappij bevoorschot doorgaans tot 85% van je facturen. Over het algemeen ga je een contract aan voor een langere periode; meestal 1 tot 3 jaar. De voordelen van traditionele factoring zijn de relatief lage kosten en het feit dat de contracten meestal ‘maatwerk’ zijn. Nadelen zijn dat je altijd de gehele omzet dient te ‘factoren’ en een contract voor langere tijd dient te tekenen. Ook worden doorgaans strengere eisen aan je bedrijf gesteld en zijn de doorlooptijden vrij lang. Zo kan het langer dan een maand duren voordat het contract is opgestart en je uitbetaald krijgt. Er geldt daarbij een minimumomzet die vrij hoog ligt, namelijk meer dan 2,5 miljoen euro.

Bij American factoring worden je facturen over het algemeen gekocht door de factormaatschappij. De bevoorschotting – tot wel 97% – is hoger dan bij andere soorten factoring zoals traditionele factoring. De hoogte hangt onder meer af van de betaaltermijn van je debiteuren (hoe langer de betaaltermijn, hoe hoger het tarief), het ingeschatte risico en je totale omzet; hoe hoger je totale omzet, hoe lager het tarief.

Het voordeel van American factoring is dat een overeenkomst sneller kan worden afgesloten. Vaak al binnen 24 uur. Daarnaast kun je ervoor kiezen slechts een deel van je omzet te ‘factoren’. De kosten zijn bovendien transparant. Is bij traditionele factoring een goede spreiding in de debiteuren noodzakelijk, in het geval van American factoring kun je al gefinancierd worden met slechts één of twee debiteuren.

Waarom kiezen voor factoring?

Factoring kan aantrekkelijk zijn omdat de financieringsruimte meebeweegt met je omzet of voorraadstand. Hierdoor biedt factoring flexibiliteit voor jouw onderneming. 

  • Sterke groei of sterke seizoenfluctuaties

  • Oplopende debiteurenstand of lange betaaltermijnen

  • Toenemende liquiditeitsbehoefte

  • Mogelijkheden op inkoop- of betalingskorting

  • Groeiende export

Hoe kies ik de juiste factoringoplossing?

Er zijn veel verschillende factoringmaatschappijen. Cygnus helpt jou bij het helder krijgen van je specifieke wensen en legt jouw wensen naast de voorwaarden van de maatschappijen. We komen zo tot de partij die het best bij jou past.