Help, wat moet ik doen, het gaat niet goed met mijn bedrijf?

Deze hulpvraag zal een ondernemer niet zo snel en zo direct stellen. Er is, en dat begrijp ik ook heel goed toch een zekere terughoudendheid om daarmee naar buiten te komen. Deze vraag is echter wel actueel. Corona heeft gezorgd voor grote problemen en onzekerheid voor veel ondernemers. Hoe lang red ik het nog? Hoe lang blijven de banken en overheid helpen? Wanneer zal het weer beter gaan en komt dat niet te laat voor mijn bedrijf? Vragen die zorgen voor veel stress en emoties voor ondernemers en hun thuisfront. Vergeet dat laatste niet, want zeker in het Mkb stopt het bedrijf niet als de ondernemer naar huis gaat.

Onzekere tijden 

Deze onzekere tijden doen me denken aan de periode dat ik direct betrokken was bij enkele Mkb ondernemingen in zwaar weer. Wat me daarbij nog het meeste is bijgebleven is de behoefte van de ondernemers aan steun, begrip, meedenken en ja, soms ook letterlijk een arm om de schouder. Op het eerste oog lijkt het allemaal heel klinisch waar je als ondernemer mee te maken krijgt als het niet goed gaat met je onderneming. De toenemende druk van de bank, crediteuren, liquiditeitsproblemen en medewerkers. Een druk waar je weinig of geen ervaring mee hebt. Hoe moet je daarmee omgaan? Wie kom ik wel tegemoet en wie niet? Liquiditeit is noodzakelijk, maar hoe kom je daaraan?

Ik heb in een aantal situaties gemerkt dat het voor een ondernemer enorm fijn is als hij die zorgen en vragen met iemand kan delen. Het bespreken van de problemen lucht op en is vaak de eerste stap naar een oplossing.  Het is lonely at the top wordt wel gezegd, maar voor veel ondernemers is dat echt zo.

Mijn advies: wacht niet te lang

Er is geen standaard oplossing voor bedrijven die in moeilijkheden verkeren. Daarom is mijn advies om niet te lang te wachten. Hoe sneller er maatregelen worden genomen, hoe sneller de weg naar een financieel gezonde onderneming kan worden ingezet. Voorkom dat je in tijdnood komt en dat kan alleen door tijdig te onderkennen dat er iets moet gebeuren.

Deze column is geschreven door Leon Brouns. Leon heeft in zijn carrière als interimmanager voor Mkb ondernemingen in binnen – en buiten Nederland veel bedrijven in zwaar weer begeleidt. Hij heeft veel ervaring aan beide kanten van de tafel zowel als bankier en als bestuurder van ondernemingen. Hij spreekt de taal van de ondernemer en die van de bankier en merkt dagelijks dat deze tolkenfunctie nog altijd nodig is. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op