Hoe kies je de juiste financier voor jouw plannen?

Voor veel ondernemers behoort het verkrijgen van een zakelijke financiering niet bij hun core business, want hoe vaak krijg je nu te maken met financieringsaanvragen? Er zijn ongelooflijk veel aanbieders voor een zakelijke financiering. Maar hoe kies je nu de juiste financieringsverstrekker? Het is natuurlijk onmogelijk om met elke bank of financier apart in gesprek te gaan en te moeten kiezen uit de honderden varianten en vormen die er op de markt zijn. Om een beter zicht te krijgen welke financier voor jouw plannen een geschikte partner kan zijn is het goed om te weten hoe financiers te werk gaan en ook de verschillen tussen de financiers te begrijpen.

Waar kijkt de financier naar?

Elke financier wil op de eerste plaats weten of de rente betaald kan worden van de financiering. Maar naast de betaling van de rente, de vergoeding voor de financiering, wil de financier ook weten of de financiering volledig terugbetaald kan worden; afgelost kan worden. De rente en aflossing moet de ondernemer kunnen betalen uit de exploitatie van zijn onderneming. Daarom wil een financier inzicht hebben in de financiële cijfers van de onderneming.

We maken daar een onderscheid tussen:

1. De rentabiliteit volgens de verlies- en winstrekening

Wat was de winst in het verleden, nu en wat zijn de verwachtingen naar de toekomst. Wordt er voldoende winst gemaakt en is de cashflow voldoende om de rente en aflossing te betalen. Hoe meer ruimte er is tussen de cashflow en de financieringslasten, hoe eenvoudiger zal het zijn om de financiering ook te krijgen.

2. De solvabiliteit volgens de balans

Hoeveel eigen vermogen zit er in de onderneming? Zit daar eens tijgende lijn in of juist niet?Voor een financier is dit heel belangrijk omdat het een beeld geeft van hoe de onderneming het in het verleden gedaan heeft. Resultaten uit het verleden geven ook hier geen garantie voor de toekomst, maar geven wel een verwachting weer. Ook hiervoor geldt weer dat hoe hoger de solvabiliteit hoe groter de kans op de financiering.

3. De zekerheden

Elke financier wil heel graag dat de rente netjes betaald wordt en ook de aflossing. Soms gaat het niet goed en ook dan wil een financier weten of hij dan toch “zijn” financiering terugbetaald krijgt. Daarom zal hij zekerheden vragen. Een zekerheid is iets dat de financier kan verkopen om met de opbrengst de financiering af te lossen. De meeste bekende zekerheid is de hypotheek op een woonhuis of bedrijfspand. Bij zakelijke financieringen zijn er nog andere zekerheden zoals o.a., verpanding van debiteuren of machines.

Op basis van de rentabiliteit, solvabiliteit en zekerheid wordt een score bepaald en die zegt dan of een financiering door kan gaan of niet. Een ander belangrijk aspect is de ondernemer zelf. De kwaliteit van de ondernemer bepaalt de kwaliteit van de onderneming. Door financiers wordt daarom ook gekeken naar de ondernemer zelf.  

Niet alle financiers kijken op dezelfde wijze naar een financiering. Sommigen leggen meer nadruk op de rentabiliteit en de ondernemer en anderen kijken meer naar de zekerheden. Daarom is het goed te kijken hoe de wereld van de financiers in elkaar zit. 

De wereld van financiers?

De financieringsmarkt is een complexe markt met veel spelers en ook jaarlijks weer nieuwe toetreders. Voor de eenvoud bekijken we dit nu vanuit drie invalshoeken:

1. De levensfase van een onderneming

  • Startende bedrijven of start ups
  • Bedrijven die groeien; de scale ups
  • Volwassen bedrijven

2. Het financieringsdoel

  • Werkkapitaal
  • Gekoppeld aan een specifieke investering.

B.V.: Vastgoed financieringen, Leasing en Factoring

3. Obligo

  • De meeste financiers hebben voor zichzelf bepaald wat de minimale maar ook maximale hoogte van de financiering mag zijn.

Wij begrijpen heel goed dat veel ondernemers door de bomen het bos niet meer zien als het om financieren gaat. Het is complex en daarom belangrijk om vooraf goed te kijken welke financieringsvorm en welke financier het beste bij de onderneming past.

Hoe werkt het in de praktijk?

Als een ondernemer ons vraagt om hem te helpen bij zijn financiering dan hebben ook wij geen standaard oplossing. Simpelweg omdat er geen standaard oplossing bestaat.

Wij starten elke financieringsaanvraag met een gesprek met de ondernemer. In dat gesprek willen we weten wie de ondernemer is, hoe zijn bedrijf in elkaar zit en wat de plannen zijn. Elk bedrijf is uniek en elke aanvraag is anders. Hoe beter we inzicht hebben in de onderneming, de ondernemer en ook in de financiële positie van de onderneming, des te beter kunnen we de best passende financiering koppelen aan de best passende financier.

Een praktijkvoorbeeld: 

Een bedrijf dat in een groeifase zit heeft groeipijnen en heeft daarom extra liquiditeiten nodig. Enerzijds zullen deze ingezet worden om de groei te continueren en anderzijds om de groei beter te laten renderen. Een lastige casus voor een traditionele bankier, omdat het ratingmodel een hoog risico laat zien. Maar gelukkig zijn er alternatieven. Zo kunnen we denken aan het inzetten van factoring of kan sales-and-leaseback een interessante constructie zijn. Misschien zelfs een combinatie. 

De financieringsspecialisten van Cygnus ondersteunen ondernemers in het maken van de juiste beslissingen. Voor een goed plan is altijd een financier te vinden en daar maken wij ons dan ook hard voor. Neem contact op met een van onze financieringsspecialisten of start hier direct een de financieringsscan en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn.

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op