Hoe krijg ik een zakelijke lening? Gids met uitleg en tips

Als het gaat om het verkrijgen van financiering voor je bedrijf, heb je veel keuzes. Hoe weet je welke voor jou geschikt is? Deze gids gaat over hoe je een zakelijke lening kunt krijgen. We hopen je op deze manier te helpen met kiezen.
10 manieren om je bedrijf te financieren

Het is niet altijd een eenvoudige taak om te beslissen welk type lening voor jou en je bedrijf geschikt is. Als je begrijpt hoe zakelijke leningen werken en welke opties er beschikbaar zijn, kun je makkelijker bepalen wat er nodig is om de financiering te krijgen die nodig is. 

Soorten financiering

Er zijn grofweg twee soorten financiering: 

1. Aandelenfinanciering

2. Schuldfinanciering

Aandelenfinanciering betekent kapitaal aantrekken door aandelen in je bedrijf te verkopen. Schuldfinanciering betekent dat je een partij vindt die een lening kan verstrekken.

Investering of lening

Het voordeel van een lening is dat je de volledige controle houdt over je eigen bedrijf. Met een investering geef je namelijk een deel van je bedrijf weg in ruil voor kapitaal (en vaak ook de kennis en het netwerk van de investeerder). Een lening zal echter inclusief rente moeten worden terugbetaald. Als het gaat om deze beslissing, zijn de zaken niet zwart-wit. Het hangt af van het type onderneming, waarvoor je het geld gaat gebruiken, je persoonlijke redenen en vele andere overwegingen of je het beste kunt kiezen voor een lening of een investering. 

Hieronder proberen we je een overzicht te geven van het Nederlandse financieringslandschap. We overlopen de meest voorkomende manieren om kapitaal te vinden voor uw Nederlandse onderneming. Daarnaast geven we je enkele praktische tips hoe om te gaan met de verschillende investeerders en kredietverstrekkers. Tot slot zijn wij altijd bereid om uw ondernemingsplan door te nemen en u van advies te voorzien. Cygnus werkt met een netwerk van partners die starters, scale-ups en gevestigde bedrijven van kapitaal voorzien.

Zakelijke lening bij een bank

Hoewel banken een deel van hun traditionele functie hebben verloren, zijn ze nog steeds een belangrijke speler in de financiering van het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland. Sterker nog, 72 procent van de bedrijven met een kapitaalbehoefte zal eerst contact opnemen met hun bank om hun financieringsmogelijkheden te bespreken (financieringsmotor, 2021). Dit betekent niet dat ze uiteindelijk een lening bij de bank zullen afsluiten, maar het toont wel aan welke belangrijke rol banken nog steeds vervullen.

Alternatieve leningen

Na de financiële crisis van 2008-2011 hebben banken hun dienstverlening aan het MKB beperkt, waaronder veel betaal- en kredietmogelijkheden. Dit was aanleiding voor verschillende initiatieven om het gat op te vullen dat de traditionele banken achterlieten. Zowel gevestigde bedrijven als startups die een banklening nodig hebben maar niet voldoen aan de eisen van de bank, kunnen leningen aanvragen bij ”alternatieve financiers”. 

Converteerbare lening

De meeste banken houden nog steeds vast aan enigszins traditionele leen methoden. Aan de andere kant zijn er steeds meer andere bedrijven en particulieren die de markt voor zakelijke leningen betreden. Voor hen is het steeds gebruikelijker geworden om hybride financieringsvormen te gebruiken. De Converteerbare Lening is de meest bekende. Bij een converteerbare lening gaat men een lening aan voor een vooraf overeengekomen looptijd. Net zoals bij elke lening is er ook hier sprake van een vervaldag en wordt er een rente afgesproken. Er zijn daarnaast betalingsmodaliteiten voorzien en vaak is er een aflossingsvrije periode opgenomen. Het bijzondere aan deze lening is echter dat de terugbetaling kan worden omgezet in aandelen. In plaats van de terugbetaling in geld, kan de investeerder dus aandelen in de onderneming krijgen.

Overheidsfinancieringsinitiatieven

Er zijn financieringsinitiatieven op alle overheidsniveaus die voor Nederland gelden: lokaal, regionaal, nationaal en Europees.

Als startende kun je werkkapitaal aanvragen. Voor elke situatie gelden andere voorwaarden. Je kunt werkkapitaal krijgen op grond van het Besluit bijstand zelfstandigen (Bbz). Meestal ontvangt je werkkapitaal in de vorm van een lening. Afhankelijk van de situatie kan dit ook als gift zijn. De aanvraag wordt in behandeling genomen door de gemeente waar u woont. 

Waar moet je op letten voordat je een zakelijke lening aanvraagt?

Wanneer kun je het beste een lening aanvragen? Het beste moment om een ​​zakelijke lening aan te vragen is wanneer je bedrijf kapitaal nodig heeft en, belangrijker nog, je aan de minimale kwalificatie voldoet. Kredietverstrekkers houden over het algemeen rekening met de volgende criteria: 

 • Kredietwaardigheid;
 • Ervaring; 
 • Omzet; 
 • Mogelijkheid om betalingen te doen. 

Breng in kaart hoeveel geld je nodig hebt

Wanneer je bij potentiële geldschieters een aanvraag doet, zorg er dan voor dat je goed weer hoeveel je wilt lenen. Zorg ervoor dat dit aantal het werkelijke bedrag weergeeft dat je nodig hebt om je doelen te bereiken en dat je in staat bent om het af te betalen.

Hoe kun je de kans op goedkeuring van een lening vergroten?

 1. Bereid je goed voor
  Het vergt tijd om en voorbereiding om klaar te zijn om een ​​lening aan te vragen. Zorg er dus voor dat u uw bedrijf vanaf dag één in goede banen leidt. Wanneer je een lening aanvraagt, kijken de kredietverstrekkers in beginsel naar twee dingen: de persoonlijke financiën en bedrijfswinsten. Voordat je contact opneemt met kredietverstrekkers is het verstandig van te voren het volgende te doen:
  • Controleer of je in aanmerking komt voor een lening 
  • Verzamel de belangrijkste documenten (klik hier voor een overzicht).
  • Schulden afbetalen
  • Organiseer je boekhouding
  • Wees voorbereid om uw financiële geschiedenis en plannen voor bedrijfsgroei te presenteren
   Door voorbereid te zijn, ziet je bedrijf er professioneel uit en vergroot je de kansen op het verkrijgen van een lening. 
 2. Bepaal het doel van de zakelijke lening
  Voordat je een lening voor je bedrijf aanvraagt, moet er duidelijkheid zijn over het doel van de lening. Is de lening bedoeld vooruitbreiding? Nieuwe investeringen die moeten worden gedaan? Of behoefte aan werkkapitaal?
 3. Ken je opties
  Aan het begin van dit artikel hebben we verschillende opties besproken waar je uit kunt kiezen als je opzoek bent naar extra kapitaal. Weeg de voor- en nadelen af ​​van elk type lening en of het voldoet aan je zakelijke behoeften en doelstellingen, neem vervolgens een weloverwogen beslissing. De rentetarieven voor zakelijke leningen, de leningsvoorwaarden en de bijbehorende vergoedingen variëren sterk van geldschieter tot geldschieter. Als je je opties kent, kun je slimme en weloverwogen beslissingen nemen.
 4. Kies een goede kredietverstrekker
  Doe je onderzoek naar de kredietverstrekkers van zakelijke leningen. Ga niet voor de eerste zakelijke lening aanbieding die op je pad komt. Bekijk verschillende kredietverstrekkers om erachter te komen welke het beste bij je bedrijf past. Doe onderzoek naar de leningsvoorwaarden, specialisaties, voorwaarden en lening aanbiedingen van elke geldschieter. 
 5. Bepaal de looptijd van de lening
  Het is altijd een goed idee om een ​​zakelijke lening te kiezen met een flexibele terugbetalingstermijn die kan oplopen tot 5 jaar. Dit geeft je voldoende ademruimte om je te concentreren op het ontwikkelen van je bedrijf in plaats van na te denken over het doen van terugbetalingen.

Conclusie

Het aantal mogelijkheden voor het verkrijgen van een zakelijke lening is de laatste jaren enorm toegenomen.  Of je nu kiest voor een traditionele bank, een online aanbieder, crowdfunding of voor een aandelenfinanciering kiest in alle gevallen is het noodzakelijk om voor de aanvraag te zorgen voor een goede voorbereiding. Zorg dat je administratie op orde is en houd alle benodigde documenten bij de hand.

Motiveer daarnaast goed waarom je de lening of het krediet nodig hebt. Een goede motivatie helpt de kredietverstrekker je aanvraag sneller goed te keuren. Maak altijd duidelijke afspraken over de hoogte van het bedrag, de rente en terugbetaling.

Kortom, waar je jouw zakelijke lening of krediet ook aanvraagt, weeg de voor- en nadelen van de verschillende opties goed af en maak op basis daarvan een weloverwogen keuze. Wil je graag direct inzicht in jouw mogelijkheden? Schakel een van de Cygnus adviseurs in voor advies en begeleiding tijdens jouw zoektocht naar de juiste financier. 

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden