Ik wens jou veel personeel toe

personeel_cygnus.jpg

Vaak wordt deze uitspraak gebruikt om aan te geven dat het hebben van medewerkers een synoniem is voor veel zorgen en veel ellende. Tegelijk zeggen we tegen iedereen die het maar wil horen dat onze medewerkers ons belangrijkste kapitaal zijn. Het zijn toch tegengestelde waardeoordelen over hetzelfde onderwerp. Vreemd toch, of toch ook weer niet?

Twee kanten aan dezelfde medaille

Aan deze medaille die we medewerkers noemen zitten twee kanten. Iedereen zal begrijpen dat het laten groeien van je onderneming of zelfs het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden niet goed gaat zonder de juiste medewerkers. Het gaat dan om kwantiteit en kwaliteit. Zie wat er nu in de horeca gebeurt. Openingstijden worden beperkt omdat er onvoldoende mensen zijn om het werk te doen. Deze getroffen ondernemers omarmen het beeld van “kapitaal”.

Professionele HR – en PZ-afdeling

Toch betekent het hebben van medewerkers niet alleen maar voor ondernemers. Dan hebben we het voornamelijk over kleinere Mkb ondernemers die zich geen professionele HR – en PZ-afdeling kunnen veroorloven. Het werkgeverschap legt niet alleen een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de ondernemer maar ook heel veel regeltjes. In Nederland blinken we niet uit in het vaststellen van eenvoudige regelgeving die gemakkelijk te begrijpen is en ook nog eens gemakkelijk uit te voeren. Het is niet vreemd dat ondernemers hier soms tekortschieten. Vaak heeft dat geen gevolgen maar als dat wel zo is kan het zomaar het einde van de onderneming betekenen.

Salarisadministratie

Vaak denken ondernemers dat het uitbesteden van de salarisadministratie de oplossing is. Ok, maar het is slechts een klein stukje van de oplossing. Zaken als pensioenen, arbeidsongeschiktheid en daarbinnen langdurige arbeidsongeschiktheid zijn complexe zaken voor de meeste ondernemers. En dan nog eens de voortdurende wijziging van alle regels. Het is bijna onmogelijk dat allemaal goed te managen. Dat gebeurt dan ook niet. 

En als er dan een kink in de kabel komt, krijg je te maken met formele instanties als b.v. het UWV. Meestal is daar weinig begrip voor de worstelingen van de ondernemer. Het staat toch allemaal duidelijk in de regels, sorry! We hebben al vaker gezien dat dit kan leiden tot een faillissement. Doodzonde en dat is vaak te voorkomen.

Regel het goed voor je werknemers

Niet om problemen te voorkomen moet je als ondernemer zorgen dat alles goed geregeld is. Dat doe je op de eerste plaats om het goed te doen voor je medewerkers. Als voor hen alles goed geregeld is zullen zij zich ook gewaardeerd voelen en blijven ze je belangrijkste kapitaal.

Cygnus heeft sinds kort een samenwerking met “De Werkgeversdiensten”, een organisatie gespecialiseerd in het goed regelen en uitvoeren van deze zaken. Het mooie is dat je als ondernemer weet dat je altijd voldoet aan de wettelijke regels en dat de belangen van jouw medewerkers uitstekend behartigd worden. Door de wijze waarop dat gebeurt dalen je totale personeelskosten vaak ook nog eens. 

Wil je hier meer van weten? Neem contact op met een van onze adviseurs. Op www.cygnus.nl vindt je hun contactgegevens.

Contact

Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op