Help, wat moet ik doen, ik wil ondanks het faillissement doorgaan met mijn bedrijf?

cygnus vacatures bedrijfsadviseurs en financieringsspecialisten

Persoonlijk heb ik deze vraag van een ondernemer op deze manier niet eerder meegemaakt. Dit onderwerp wordt meestal aangekaart voor er sprake is van een faillissement. Het is zelden de ondernemer die dit op de agenda plaatst. Ik ben meerdere keren als adviseur en bestuurder betrokken geweest bij een z.g. doorstart vanuit een faillissement. Het faillissement was dan een deel van het traject om de continuïteit van de activiteiten of een deel van de activiteiten mogelijk te maken.

Georganiseerd faillissement met doorstart

Een faillissement kan om uiteenlopende redenen worden veroorzaakt. Soms kan het verstandig zijn om als ondernemer de bewuste keuze te maken zelf het faillissement aan te vragen en vervolgens een doorstart te maken. Voor mij persoonlijk is er één reden om daar nooit aan mee te werken en dat is als het faillissement gebruikt, of beter gezegd misbruikt wordt om schuldeisers bewust te benadelen. Soms is er echt geen andere uitweg. In die situaties vind ik een georganiseerd faillissement met een doorstart ook heel goed verdedigbaar. 

Complex traject

Een doorstartscenario is een complex traject met behoorlijk wat risico’s en juridische voetangels. Het eerste advies dat ik wil geven is om daar deskundige ondersteuning bij te zoeken. Schakel in ieder geval een insolventie advocaat in. Daarnaast is het verstandig een bedrijfsadviseur in te schakelen, die de ondernemer ondersteunt of tijdelijk vervangt. Last but not least geldt zeker bij een georganiseerd faillissement dat het tot in de puntjes voorbereid moet worden. Bijna alle onderdelen van de onderneming komen bij die voorbereiding aan bod. Zeker hier geldt dat het kleinste foutje ervoor kan zorgen dat een kansrijk traject toch vroegtijdig sneuvelt. Dat is doodzonde en kan voorkomen worden.

Er zijn twee succesvolle doorstarts waar ik later nog meer over wil vertellen. Bij de ene heb ik als adviseur de doorstart voorbereid en uitgevoerd, waarna ik bestuurder werd van de nieuwe vennootschap. Bij de tweede was ik al bestuurder van de onderneming. Hierover later meer.

Deze column is geschreven door Leon Brouns. Leon heeft in zijn carrière als interimmanager voor Mkb ondernemingen in binnen – en buiten Nederland veel bedrijven in zwaar weer begeleidt. Hij heeft veel ervaring aan beide kanten van de tafel zowel als bankier en als bestuurder van ondernemingen. Hij spreekt de taal van de ondernemer en die van de bankier en merkt dagelijks dat deze tolkenfunctie nog altijd nodig is. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op