“Je bedrijf kan echt sterker worden door er een financieel expert bij te betrekken”

cygnus ijmond en flevo solar wash bv

Zelfstandig ondernemer Tom Pappot had jarenlang een glazenwasserij. Omdat hij kansen zag in de reiniging van zonnepanelen, richtte hij eind 2017 Flevo Solar Wash BV op, dat in heel Nederland grote aantallen zonnepanelen reinigt. Dat liep meteen goed, maar door de bankencrisis van 2008 kwamen Tom en Claudia Pappot in de problemen. “De financiële zorgen drukten lange tijd best zwaar op onze relatie en mentale gesteldheid,” vertelt Claudia. Ze klopten bij Cygnus aan om de bedrijfsvoering kritisch te laten bekijken en hulp te vinden bij het oplossen van de financiële problemen. 

Samen keuzes maken

Claudia zorgt voor de administratieve ondersteuning en acquisitie. “Maar als het gaat over liquiditeitsprognoses of een goede afstemming met crediteuren, hadden we behoefte aan meer praktijkervaring en doortastendheid. Via via kwamen we terecht bij Eric van der Does, onze huidige adviseur van Cygnus. Tijdens ons eerste gesprek deelden wij onze zorgen en wensen: de financiën op orde krijgen en ons bedrijf naar een professioneler niveau tillen. We hebben eerst gezorgd voor rust door samen met Cygnus afspraken te maken met enkele crediteuren. Ik vond het heel fijn dat de druk er even af was en we met Eric de mogelijkheden konden bespreken. Samen besloten we over te stappen naar een andere boekhouder. Voorlopig blijf ik zelf de administratie doen, maar de jaarrekening en andere fiscale zaken besteden we uit. Zo kun je keuzes maken, en dat doen we nu samen met Eric.”

Kloppen die tarieven wel?

De volgende stap was kritisch kijken naar het klantenbestand en de tarieven. Hoe kom je tot de verkoopprijs en zit er voldoende marge op de kostprijs? “We hanteren nu andere tarieven; deze zijn meer in lijn met onze werkzaamheden waardoor we een betere liquiditeitspositie realiseren. We hebben een aantal keuzes gemaakt in ons klantenbestand; met wie willen we verder en met wie niet. Nieuwe opdrachtgevers konden we aantrekken omdat het reinigen van zonnepanelen steeds meer wordt gezien als noodzaak: regen spoelt ze onvoldoende schoon. Steeds meer investeerders eisen goed onderhoud en daar hoort schoonmaak bij. Bedrijven meten de opbrengst van panelen en zetten die af tegen de verwachtingen die bij installatie zijn berekend. Vuil zorgt zeker voor minder opbrengst. Dan is reiniging nodig en komen wij ze graag schoonmaken.”

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen

“Flevo Solar Wash voert een mix aan projecten en diensten uit: reiniging panelen van plattedaksystemen, schuine daken en zonneparken en grasmaaien in parken. We doen veel aan acquisitie; ik leg de contacten en dan gaan Tom en ik samen op gesprek. Doordat we nu landelijke bekendheid hebben, groeien we hard en benaderen bedrijven ons nu zelf. Zo proberen we steeds meer verschillende opdrachtgevers naar ons toe te trekken, dat maakt je minder kwetsbaar. We reinigden het eerste jaar 7.000 panelen, zaten vorig jaar op 100.000 en streven dit jaar naar 150.000. Door pech met medewerkers heeft Tom al het werk alleen moeten verzetten. Dan val je terug op je eigen kracht en heb je geen tijd om tot rust te komen. Wij hebben ervaren dat het inschakelen van een externe adviseur helpt om kritisch naar bepaalde dingen te kijken. Door die steun voel je dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen”, zegt Claudia. “Wij zijn maar samen en dan blijf je toch vaak aan de keukentafel praten over hetzelfde. Door er een expert bij te betrekken kan je bedrijf echt sterker worden.”

Met Cygnus naar de toekomst kijken

“Het traject met Cygnus loopt nog door. Er zijn nog wel wat zaken die we moeten afronden, maar het lijstje wordt korter en beter te handelen. Als ik twijfel om een telefoontje te plegen over een late betaling geeft Eric me net dat duwtje. Hij heeft mij laten ervaren dat het helpt om met je crediteur in gesprek te blijven en het niet maar op z’n beloop te laten, dat scheelt veel onrust. Tom voelt ook de vrijheid om Eric te bellen en met hem te overleggen en successen te delen. Ik denk dat we nog niet alles hebben kunnen benutten wat Cygnus in huis heeft; tot nu toe was het vooral oud zeer oplossen. We willen ook naar de toekomst kijken en bespreken hoelang we ons bedrijf nog voeren. Dat is het volgende traject waar Cygnus een rol in kan spelen.”

Meer informatie ontvangen over deze casus of wil je gebruik maken van de diensten van onze bedrijfsadviseur Eric van der Does? Klik dan hier en neem contact op.

Contact

Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op