Kunnen de banken dadelijk nog wel voldoende financieren?

leon brouns financieringsspecialist cygnus helmond

Zorgwekkende titel van een artikel in het Financieele Dagblad van 18 maart. Als je er dieper induikt val je van de ene verbazing in de andere. Ondernemers zien altijd de zonnige kant. Ze zijn te optimistisch en schuiven problemen voor zich uit. Daar zit een kern van waarheid in. En blijkbaar doen de banken dat nu ook.

Een kleine greep uit de opmerkingen van de Europese Centrale Bank (ECB):

  • Er zijn te weinig voorzieningen getroffen
  • Er moet meer gebeuren
  • Dit beleid verbetert de korte termijn positie van de banken
  • Door dit beleid kunnen banken dadelijk veel minder financieren.

In het artikel lezen we verder dat bedrijven direct van fase 1 “performing” naar fase 3 “non performing” worden overgeheveld. Fase 2 “underperforming” wordt overgeslagen. In simpel Nederlands betekent dit dat banken ondernemers direct het stempel kansloos opplakken als er een probleem ontstaat. Het verlies direct afboeken is blijkbaar het nieuwe normaal geworden.

Behalve voor de ondernemer. Die komt misschien wel nooit meer van zijn schuld af. Hoe anders was het toen banken het nog als hun taak zagen bedrijven in moeilijkheden er weer bovenop te helpen.  

Banken bezuinigen op personeel

Slechte zaak, vind ik. Niet nodig. En niet eerlijk naar ondernemers. Wel verklaarbaar. De afgelopen jaren hebben de banken veel nadruk gelegd op kostenverlaging. Dat betekent bij de bank bezuinigen op personeel. Banken hebben massaal afscheid genomen van ervaren accountmanagers, die hun klanten bijstaan in goede en in slechte tijden.

Verder als adviseur en financieringsspecialisten

Veel van deze kundige mensen zijn er nog. Zij hebben hun carrière voortgezet als adviseur, financieringsspecialist en hulp in het bijzonder beheer -proces. Veel slimme ondernemers maken gebruik van deze dienstverlening.

‘De banken worden beperkt in hun kredietverlening als zij dit beleid volhouden’, zegt de ECB. Dat is slecht voor ondernemend Nederland. De niet-bancaire financiers vullen het gat dat de banken laten vallen. Ik ben enthousiast over veel van deze financiers en werk graag met hen samen. Maar niet altijd. Niet voor elke ondernemer. En niet in elke situatie. Als een financiering past binnen de bancaire lijntjes, kun je als ondernemer nergens tegen betere voorwaarden en lagere rentes geholpen worden.

Spreek de taal van de bankier en begrijp de ondernemer

Beste ondernemer, wacht niet tot de bank jouw bedrijf als kansloos afgestempeld heeft. Maak gebruik van de kennis van ervaren accountmanagers die bij de bank gewerkt hebben. Oud-bankiers die weten hoe bedrijven werken en denken. Zeker in bijzonder beheer situaties is het belangrijk dat ondernemer en financier elkaar begrijpen. Veel oud-bankiers zijn nu adviseurs, spreken de taal van de bankier en begrijpen de ondernemer.  

Wij zijn graag bereid je te helpen. Bel of mail ons en we zitten snel bij je aan tafel.

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden