Grip op de zaak met jou eigen liquiditeitsbegroting​

Liquiditeitsbegroting​

Wellicht herken je het: je accountant komt langs en bespreekt met jou je jaarstukken. De getallen razen aan je voorbij. Het is best lastig om de stukken goed te doorgronden. Stel je samen met jouw adviseur van Cygnus een liquiditeitsbegroting op, dan krijg je veel meer vat op je eigen onderneming. Dan ga je de cijfers echt begrijpen en kun je daarop je koers bepalen.

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Met een liquiditeitsbegroting maak je een planning van de verwachte inkomsten en uitgaven in een bepaalde periode. Vaak wordt er gekozen voor periode van een maand. Meteen liquiditeitsbegroting krijg je inzicht geeft in de verwachte geldbehoefte in de nabije toekomst en zo weet jij of je voldoende hebt aan de huidige beschikbare middelen of dat je moet ingrijpen. Je hebt zo het voordeel dat je in een vroeg stadium weet je of je je rekeningen op tijd kunt te betalen en hoeveel geld er beschikbaar is voor andere investeringen.

Zo maak je een liquiditeitsbegroting

Als je alles platslaat, komt het maken van een liquiditeitsbegroting neer op een optelsom van al je inkomsten en uitgaven in een bepaalde tijd. Van belang is om al je geldstromen inzichtelijk te maken en ze in te delen in drie verschillende soorten inkomsten en uitgaven:

Door al je geldstromen helder op een rij te zetten kun je zien hoe je cash-flow er in bepaalde periodes uit ziet. Die periodes zijn heel belangrijk want je geldstromen kunnen in een jaar fluctueren. Belangrijk is dat je je realiseert dat betaaltermijnen van klanten lang kunnen zijn en dat de Belastingdienst nooit wacht. Ook de salarissen van je personeel en je vaste kosten zoals voor je pand moet je altijd kunnen betalen.

Zelf aan de slag met het maken van een liquiditeitsbegroting

Ga zelf direct aan de slag met het maken van jouw eigen liquiditeitsprognose. Hiervoor kun je ons gratis Excel template gebruiken dat we speciaal hebben ontwikkeld voor MKB bedrijven. 

Downloads

Het traject is voortvarend en nauwkeurig aangevlogen, we werken continue op de hoogte gehouden van de voortgang en de uiteindelijke doorlooptijd heeft ons positief verrast. De persoonlijke aanpak door Leon en zijn team was erg prettig. Dank voor deze samenwerking!

Anneke Stins

EIGENAAR KABONK, BREEPARK

Een liquiditeitsbegroting opstellen met Cygnus​

De adviseurs van Cygnus hebben allemaal jarenlange ervaring opgedaan in de financiële dienstverlening. Daarnaast spreken zij de taal van ondernemers. Ze snappen wat belangrijk is vanuit ondernemerschap maar ze snappen ook wat essentieel is om er een blijvend succes van te kunnen maken. Maar ook als je onderneming is zwaar weer zit, helpt het enorm om samen met een van onze adviseurs een liquiditeitsbegroting op te stellen. Dat geeft overzicht maar ook inzicht in mogelijkheden en kansen. Wacht niet langer, neem het heft in handen en zorg dat je echt grip krijgt op je onderneming!