Noord-Hollandse bedrijven aan het woord: Cygnus IJmond

Versoepeling van de Coronamaatregelen zorgt ervoor dat we weer een beetje kunnen ademhalen. Een beetje: de één meer dan de ander. De situatie van de afgelopen maanden heeft een effect dat waarschijnlijk nog lange tijd zal doorwerken en misschien wel helemaal niet meer verdwijnt. Daarom vroegen wij Noord-Hollandse ondernemingen: wat houdt dit voor jou in? Stel je je in op ‘Het nieuwe normaal’, of reken je op terugkomst
van het ‘oude vertrouwde’?

We hebben de eerste ‘Coronagolf’ achter de rug. In hoeverre speelde de coronacrisis een rol in jouw onderneming? Hoe kijk je erop terug?

Alan van Griethuysen van NPEX: “Het was spannend met betrekking tot de dagelijkse ontwikkelingen van het virus. Ik zag terughoudendheid bij beleggers en ondernemers, maar ondanks corona bleven zij toch ook bezig met hun lange termijnstrategie.”

Eric van der Does van Cygnus IJmond: “In eerste instantie blij, omdat niemand in mijn familie ziek is geworden. We hebben ook ergere dingen ervaren, waarvan de dood van enkele dierbare vrienden de meest extreme waren. Dit gun je niemand. Dus het is best een lastige vraag, maar over het algemeen vond ik het een uitdaging om weer de juiste richting te vinden. Het was voor iedereen een nieuwe onbekende situatie, waarvan de gevolgen en de uitkomst uiterst onzeker waren en zijn. Dan is het wel prettig om bij een organisatie te zitten waar men elkaar helpt om deze periode goed door te komen.”

Ron Tiekstra van Mulcon.eu: “De coronacrisis had voor ons geen grote gevolgen. Klanten werden wel iets terughoudender, maar het onderhoud ging gewoon door.

Hoe ben je in z’n geheel omgegaan met deze crisis; positief of maak je je zorgen? Is er door de crisis iets (blijvend) veranderd?

Tiekstra (Mulcon.eu): “Ik maak me uiteraard zorgen om de crisis, want uiteindelijk moet de rekening van dit alles door de werkenden worden betaald. Maar het is wat het is en we veranderen er weinig aan. We hebben verder niks veranderd of speciale acties bedacht, want bij ons is er altijd actie en werk.”

Van Griethuysen (NPEX): “Het hele team heeft vanaf de ‘lockdown’ vanuit huis gewerkt. We waren met drie grote IT-projecten bezig en deze zijn allemaal gerealiseerd. Er zal blijvend meer vanuit huis gewerkt worden en meer gebruik worden gemaakt van video-conference voor de verschillende activiteiten.”

Van der Does (Cygnus): Jazeker. Eerst moesten we ons aanpassen aan de nieuwe situatie, maar al snel bleek dat wij er juist in deze tijd voor ondernemers kunnen zijn. Ook voor wie er niet direct een oplossing is, kunnen wij helpen de zaak af te bouwen en de schade zoveel mogelijk te beperken. Maar in veel gevallen kunnen we wél de helpende hand bieden om in een wirwar van regels en weerstand een financiële oplossing te bieden. Of de ondernemer een zet de juiste richting op te sturen. We hebben met het team een leidraad opgesteld waardoor je als ondernemer overzicht krijgt in tijden van crisis. Met dit hulpmiddel krijg je meer grip op de situatie en de aanpassingen die je kunt doen in je bedrijfsmodel. Door dit snel uit te rollen hebben we veel van onze klanten kunnen helpen. Ondernemers waren daar heel dankbaar voor: ze kregen meer overzicht en dat bracht rust. Vanuit rust kun je betere beslissingen nemen: nu, maar ook op de langere termijn. Dit hulpmiddel is inmiddels ook kosteloos te downloaden op onze website.”

Wat heeft deze tijd jou, je onderneming en je team gebracht? Wat is tegengevallen, of wat heb je geleerd?

Van der Does (Cygnus): Ik ben er veerkrachtiger door geworden; tegenslag is vervelend, maar vooral doorgaan is wel belangrijk. Uiteraard met inachtneming van de adviezen die je krijgt. Ook heb ik gemerkt dat je als ondernemer altijd flexibel moet zijn, of je nu wilt of niet. Er is geen standaard weg en het vinden en benutten van mogelijke oplossingen zijn daarom juist belangrijk.”

Van Griethuysen (NPEX): “Het team is erg goed met de thuiswerk-situatie omgegaan. Flexibel en met zeer veel discipline heb ik geconstateerd.”

Tiekstra (Mulcon.eu): We houden daar waar mogelijk de afstanden aan. Wat ik erg jammer vind is dat naar relaties toe is de begroeting afstandelijker geworden doordat je geen handen meer mag schudden.”

Het thuiswerken heeft alle digitale mogelijkheden blootgelegd. Maak je daar gebruik van, of ben je blij dat we elkaar – met voldoende afstand – weer ‘live’ mogen ontmoeten?

Van Griethuysen (NPEX): “Ik vind de digitale mogelijkheden fantastisch en daar zullen wij in de toekomst blijvend gebruik van maken. Elkaar ‘live’ ontmoeten heeft ook zeker een meerwaarde. Wij zullen dit gaan combineren.” Tiekstra (Mulcon.eu): De administratie werkte vanuit huis, ikzelf was gewoon op kantoor. Verder nemen we de verplichte anderhalve meter afstand in acht en gaan we gewoon door.”

Van der Does (Cygnus): Thuiswerken (inclusief video-overleg) is here to stay. Het is vaak efficiënter, maar niet altijd. Het netwerken en elkaar face to face zien is gelukkig nog het belangrijkst. We hebben behoefte aan fysiek contact en het is goed om elkaar in de ogen te kijken.”

Hoe ben je nu met je onderneming bezig? Op dezelfde manier als voor- heen, of is het door de coronamaatregelen rustiger of juist drukker geworden?

Van der Does (Cygnus): Wat ik zelf ondernemers adviseer is voor mijn eigen bedrijf Cygnus IJmond natuurlijk ook van kracht: zoek op tijd hulp, neem weloverwogen beslissingen en pas je aan, aan de snel veranderende situatie. Ik merk dat de wereld langzaam weer van het slot gaat. Met Cygnus IJmond zijn we nog steeds bezig onze klanten zo goed mogelijk uit deze periode te laten komen, maar we zien ook dat ondernemers voorzichtig weer bij ons aankloppen om hun plannen te bespreken. Ook de eerste investeringsaanvragen komen weer binnen. Mooi om te zien dat ondernemers zich snel weten aan te passen en dat daar mooie nieuwe business-ideeën uit komen. Daar krijg ik energie van!”

Tiekstra (Mulcon.eu): Omgaan met de maatregelen lukt op zich prima en wij houden gewoon werk. Het lijkt eigenlijk wel drukker te zijn. Dat komt doordat wij in zoveel verschillende branches actief zijn.”

Van Griethuysen (NPEX): “Wij combineren thuiswerken en op kantoor aanwezig zijn, waarbij wij alle adviezen van de RIVM in acht nemen. In beginsel verandert er niet heel veel. Wij blijven de NPEX-effectenbeurs onder de aandacht brengen van ondernemers en beleggers. Ondernemers zijn bezig met hun lange termijn strategie en wij willen hen daar graag bij helpen.”

Wat zou je tegen andere ondernemers willen zeggen, heb je tips?

Tiekstra (Mulcon.eu): Wees creatief en denk in uitdagingen, niet in problemen.”

Van Griethuysen (NPEX): “We moeten allemaal ons best doen om het coronavirus onder controle te houden. Ondernemers hebben ook een voorbeeldfunctie om dat belang bij medewerkers en klanten goed te laten beklijven. Gelukkig zijn ondernemers vasthoudend en creatief. Dat helpt een groot deel van hen door de crisis.”

Van der Does (Cygnus): Ga niet afwachten en neem contact op met de juiste adviseurs om te sparren en te zoeken naar oplossingen. Blijf de regie nemen, voorkom dat de externe financier dit proces op zich neemt. Denk ook na over een plan B en pas je bedrijfsmodel aan, voor zover nodig. Of sluit aan bij clubs die elkaar kunnen versterken, zoek samenwerking op. Help elkaar. Maak gebruik van de kennis en kunde om je heen. En blijf vooral sporten om gezond te blijven. Naast je fysieke gesteldheid is je mentale weerbaarheid daar zeker bij geholpen.”


Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op