Ondernemers zijn vaak geen geboren managers

ondernemers geen managers

Ondernemers zien kansen waar anderen die niet zien. Ze starten een business vaak op gevoel en dat is misschien wel wat we ondernemerschap noemen. Dat is moeilijk te definiëren in enkele woorden. Ze varen daarbij vaak sterk op hun persoonlijke kennis, vaardigheden en onderbuikgevoel. Dat werkt prima in de eerste fases van de onderneming. Maar kun je deze manier van werken blijven hanteren, ook als de onderneming groeit? Dan zijn er vaak aanvullende vaardigheden nodig. Niet alle ondernemers hebben die. De vraag is wat je dan als ondernemer doet en wat je rol is als je onderneming naar nieuwe fases groeit.

De ondernemer als manager

Dat je als ondernemer een succesvolle business weet neer te zetten, betekent niet dat je automatisch ook een goede leidinggevende en manager bent. In de meeste gevallen, wanneer je bedrijf groeit, kun je het niet langer alleen en heb je mensen nodig die je helpen. Leidinggeven, een team van werknemers samenstellen, taken delegeren; het zijn allemaal extra taken die aan je dagelijkse werkzaamheden worden toegevoegd. Terwijl je hier bij de start van je onderneming niet voor gekozen hebt. Het zijn ook vaak niet de punten waar je kwaliteiten liggen of die je leuk vindt. 

De onderneming groeit

Maar wanneer het bedrijf van een ondernemer groeit veranderd ook de rol van de ondernemer. Hij wordt meer manager en dat is niet per definitie een succesvolle combinatie. Het is vaak een uitdaging om medewerkers aan te sturen. Wennen aan de situatie dat werk uit handen gegeven moet worden en toch in control te blijven. Stap voor stap moet de ondernemer leren ”los te laten” en erop vertrouwen dat ook anderen de werkzaamheden goed kunnen uitvoeren. De groei van het bedrijf vraagt ​​dus ook om de ontwikkeling en groei van de ondernemer.

Groei als ondernemer

Als je als ondernemer zelf niet (mee)groeit kan dat de groei van de onderneming beperken of tot stilstand brengen. 

Je loopt echter al snel tegen de grenzen van de groei aan, van de onderneming en van jezelf. Ondernemers zien die grenzen vaak niet aankomen. Elke nieuwe fase waarin een groeiende onderneming komt kent die grenzen. Pas als je als ondernemer zelf, als mens, groeit, ga je inzien hoe je het anders kunt en moet doen. Slimmer werken, meer gefocust, minder doen, maar dat is dubbel zo goed. Alleen dan is er meer ruimte om weer kansen te zien, anders te werken en taken te delegeren in plaats van het zelf te doen.

Tips voor niet geboren leidinggevende ondernemers; 

De kwaliteit van de leidinggevenden kan een bedrijf maken of breken. Gelukkig kunnen mensen hun succesvaardigheden trainen. Daarom geven wij hier graag wat tips voor ondernemers die door de groei van hun bedrijf zelf moeten veranderen; ook de rol van manager moeten innemen.

1. Geef teamleden vertrouwen en doe niet aan micro-management

Geen enkele werknemer zit te wachten op een manager die constant over zijn of haar schouder meekijkt. Een goede leidinggevende doet dat dus niet. Sterker nog, hij of zij geeft werknemers de vrijheid waar ze zo naar smachten. De vrijheid om met eigen ideeën te komen, (verantwoorde) risico’s te nemen en fouten te maken. 

2. Communiceer

De beste managers kunnen goed luisteren. Zo begrijpen zij hun team en kunnen ze empathisch optreden waar nodig. Kennis is bovendien macht. Een goede manager gaat daar transparant mee om en is altijd bereid informatie met het team te delen, zodat medewerkers het ‘waarom’ begrijpen achter wat zij moeten doen.

3. Sta achter carrièreontwikkeling en bespreek het functioneren van je medewerkers

Een goede manager moedigt mensen aan met oprechte, gerichte complimenten, maar is ook niet bang om kritiek te uiten. Dat doet hij echter wel constructieve wijze. Een goede manager ondersteunt zijn personeel in het behalen van persoonlijke carrièredoelen. Het team zal die moeite die hij daarvoor doet op prijs stellen en terugbetalen in hun werk.

4. Werk effectief samen

Een goede manager ziet het grote geheel, zet zich in voor het hele bedrijf en moedigt teamleden aan hetzelfde te doen. 

5. Neemt sterke besluiten

Een manager c.q. leidinggevende is niet impulsief, maar durft wel een beslissing te nemen. Hij bestudeert de feiten en luistert naar de verschillende standpunten van de teamleden voor hij beslist welke koers er wordt gevaren. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op