Een bedrijfsplan is niet verplicht, maar…
Ondanks het feit dat een ondernemingsplan niet verplicht is, fungeert het hebben ervan als een uitstekend hulpmiddel. Het is zeker voor startende ondernemers bijna onmisbaar. Door je plannen op papier te zetten, krijg je helder in beeld wat je nodig hebt om je plan te laten slagen. Je kunt veel gerichter handelen en zo ontdek je wellicht dat je bepaalde onderdelen van je bedrijfsvoering nog niet goed genoeg in kaart hebt gebracht. Daarnaast is voor het krijgen van een zakelijke financiering een ondernemingsplan nodig. Hiermee presenteer je jezelf en je bedrijf naar een financier, of dit nu een bank, alternatieve financier of private investeerder is. Zelfs als je je bedrijf met eigen financiële middelen start, helpt een ondernemingsplan je mogelijk op een later punt. Dit kan het geval zijn bij verdere uitbreiding van je bedrijf, of als er toch behoefte is aan extern kapitaal.
Ondernemingsplan voor gevestigde ondernemers
De vraag ‘ondernemingsplan verplicht’ komt daarnaast vaak naar voren bij gevestigde ondernemers. De meeste startups en startende ondernemers zien namelijk de meerwaarde van een ondernemingsplan; zeker in combinatie met een financieringsaanvraag. Voor gevestigde ondernemers is dit niet altijd het geval. Meer dan eens staan ondernemers er niet om te springen om hun plannen aan het papier toe te vertrouwen. Is het echter nodig voor een financieringsaanvraag?
Om je financieringsvraag te presenteren richting financiers volstaat vaak het geven van inzicht in uw financiële verleden, de actuele positie en een goed onderbouwde prognose voor de komende jaren. Het is dan slim om deze stukken te voorzien van een financieringsmemorandum. Hierbij is een ondernemingsplan dus niet verplicht. Je kunt dit ook op een alternatieve manier oplossen.
Wel of geen ondernemersplan?
Een aantal succesvolle ondernemers heeft bij de start van hun onderneming nooit een plan geschreven. Toch zijn wij nog nooit een ondernemer tegengekomen die spijt heeft van zijn of haar ondernemingsplan. Schrijf je uiteindelijk een ondernemingsplan? In alle gevallen is het van belang om je visie op de juiste manier te vertalen naar een aantal concrete stappen voor de start of verdere uitbouw van je bedrijf. Zorg dat de lezer bij het doornemen van het plan enthousiast wordt! Ook is het handig om een adviseur zoals een financieringsspecialist te raadplegen. Deze kan het plan doornemen en zorgen dat je niets over het hoofd ziet. Komt je er tijdens het schrijven achter dat je toch een financiering nodig hebt? Dan kan het verstandig zijn om naast je ondernemingsplan ook een financieringsplan op te stellen. Een financieringsplan of financieringsbegroting is een aanvulling op je ondernemingsplan wanneer je extra geld nodig hebt voor het realiseren van je plannen. Het is een gedetailleerde uitwerking van de cijfers van je onderneming. Laat je goed informeren welke financiering het best past bij jou en je onderneming. Er zijn veel opties voor het verkrijgen van een financiering. Misschien is jouw bedrijf uitstekend geschikt voor een crowdfunding financiering of is een leaseconstructie het best passend. Meer informatie over deze financieringsvormen vindt je hier.
De 5 belangrijkste tips voor jou als ondernemer
1. Schrijf een ondernemingsplan met name voor jezelf en niet voor een financier.
2. Focus op de kracht van het bedrijf, maar kijk ook goed naar de concurrenten en bepaal waarin jouw bedrijf onderscheidend in de markt is.
3. Schrijf het bedrijfsplan in eerste instantie zelf, want zo’n denk- en schrijfproces vergt veel energie en tijd. Het zet je aan tot denken en je ondervangt mogelijke kritische vragen beter als je het proces zelf hebt doorgemaakt.
4. We raden het je aan om het bedrijfsplan altijd te laten checken door een expert op dit gebied. Zeker wanneer je een bedrijfsplan schrijft om een financiering rond te krijgen bij de bank, een alternatieve financier of een private investeerder.
5. Je bedrijfsplan na het schrijven wegleggen en niet meer naar om kijken? Zonde! Houdt het als leidraad om de weg te volgen die je voor je bedrijf hebt uitgestippeld. Zo zorg je ervoor dat je de kern van je onderneming niet uit het oog verliest.
Goede start met jouw ondernemingsplan
Sta je op het punt te starten, uit te breiden of een financiering aan te vragen? Wil je meer informatie over het schrijven van een ondernemingsplan of even sparren of je plan compleet is? Neem contact op met een van de adviseurs van Cygnus, we kijken graag met je mee.