Cygnus Kennis Centrum. Wat is … Factoring?

Wat is factoring?

1. Factoring in een notendop

Wanneer bedrijven gebruik maken van Factoring ontvangen zij het geld dat ze tegoed hebben van hun afnemers heel snel van een gespecialiseerde factormaatschappij. De afnemers betalen op het afgesproken moment aan de factormaatschappij. Factoring is een vorm van financieren waarmee bedrijven hun liquiditeitspositie snel kunnen verbeteren.

2. Hoe werkt het?

Er zijn op hoofdlijnen twee verschillende manieren van factoring.

  1. De totale debiteurenportefeuille van een bedrijf wordt gefinancierd door de factormaatschappij; dit noemen we ook wel full service factoring.
  2. Het bedrijf kiest welke facturen zij wil overdragen aan de factormaatschappij en welke niet; amerikaans factoren.

Bij full service factoring gaat het bedrijf een meerjarige factorovereenkomst aan met de factormaatschappij. Deze financiert doorgaans 75-80 van de facturen voor. Na betaling van de factuur door de afnemer van het bedrijf wordt het restant betaald. De factormaatschappij voert vaak ook het debiteurenbeheer uit en sluit een kredietverzekering af. Bij Amerikaans factoren wordt een factuur direct aan het bedrijf betaald, onder aftrek van de rente en kosten.

3) Voordelen van factoring

Factoring heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere financieringsvormen. 

  1. De financiering past zich bijna naadloos aan de omzetgroei aan, wat het bijzonder geschikt maakt voor snel groeiende bedrijven.
  2. Het Amerikaanse factoren is ook beschikbaar voor kleine bedrijven en het proces van aanvraag tot uitbetaling is heel kort.
  3. Het is een vorm van asset based lending, wat betekent dat de financier met name kijkt naar de waarde van de debiteuren en minder naar de kwaliteit van het bedrijf.  

4) Nadelen van factoring

Zoals altijd geldt, zijn er niet louter voordelen aan factoring verbonden.

  1. De contracten die je als bedrijf afsluit met een factormaatschappij kennen soms lange looptijden, wat de flexibiliteit kan beperken.
  2. De vaste kosten bij full service factoring kunnen behoorlijk oplopen.
  3. Bij een beperkt aantal afnemers kunnen concentratielimieten de hoogte van de financiering beperken.
  4. Het uitvoeren van het debiteurenbeheer door de factormaatschappij kan door bedrijven als een nadeel gezien worden. 

5. Is factoring geschikt voor mijn bedrijf?

Voor de meeste bedrijven is een van de vormen van factoring een passende manier van financieren. De kwaliteit van de afnemers is bepalend en de facturen mogen nog niet aan een andere financier zijn verpand.

Opzoek naar een geschikte factoring maatschappij?

Als je wilt weten of factoring voor jouw bedrijf een passende financieringsvorm is? Neem dan hier contact op met een van onze adviseurs bij jou in de buurt. We informeren je graag over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.  Meer hier meer informatie over factoring.

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op