Help, wat moet ik doen, ik kan mijn rekeningen en personeel niet meer betalen

De ondernemer die me deze vraag enkele jaren geleden stelde was door zijn bank naar me doorverwezen. Mooie onderneming, eigen producten in een kansrijke markt. De huisbankier zag geen mogelijkheden de ondernemer te “helpen” met weer een nieuwe financiering. Er werd aangegeven dat de oplossing toch in de onderneming zelf gevonden moest worden. 

Ik geloof dat ik een eerste gesprek met de ondernemer en zijn echtgenote van bijna 2 uren heb gehad. Op het bedrijf, nadat alle medewerkers naar huis waren gegaan. Zo’n eerste gesprek is enorm belangrijk. In enkele minuten moet de ondernemer een basis vertrouwen in je krijgen om open zijn probleem op tafel te leggen. Ondernemers zijn van nature positief ingesteld, optimistisch en zien altijd wel weer licht aan de horizon. Dan vraagt het wel iets van iemand om met een “vreemde” je problemen te bespreken. Het vraagt nog meer van een adviseur die zich daar terdege bewust van moet zijn en tegelijk de juiste vragen moet stellen om de ondernemer aan het praten te krijgen. 

Bij dit ondernemersechtpaar verliep het in eerste instantie vrij moeizaam, tot de echtgenote best fel tegen haar man zei: “zie je wel, hij zegt het ook al”. Op dat moment krijg je een beeld van de discussies die zich al eerder aan de keukentafel hebben afgespeeld. Dat was het begin van een jarenlange samenwerking.

Hoe ziet de liquiditeitsplanning eruit?

Veel ondernemers verwachten dat je de oplossing in je koffertje hebt meegenomen. Die oplossing is dan in de ogen van de ondernemer vaak een extra financiering door de bank. Zo werkt het helaas niet. Het is de uitdaging van elke adviseur om de ondernemer aan het praten te krijgen. Zonder informatie en dan natuurlijk de juiste informatie, kun je ook als adviseur weinig doen. Het eerste wat ik in deze situaties wil weten is; hoe groot is het probleem? Hoeveel geld is er nog? Hoeveel moet er wanneer echt betaald worden en hoeveel komt er wanneer nog binnen. Samengevat, hoe ziet de liquiditeit er voor de komende tijd eruit?

Ik heb in een aantal situaties gemerkt dat het voor een ondernemer enorm fijn is als hij die zorgen en vragen met iemand kan delen. Het bespreken van de problemen lucht op en is vaak de eerste stap naar een oplossing.  Het is lonely at the top wordt wel gezegd, maar voor veel ondernemers is dat echt zo.

Als je daar geen goed zicht op hebt, kun je nooit de juiste adviezen geven en de juiste beslissingen nemen. Een goede en gedetailleerde liquiditeitsprognose is daarom noodzakelijk.

Liquiditeitsprognose

Om een goede liquiditeitsprognose op te kunnen stellen maken we bij Cygnus gebruik van een Excel template. Deze is toepasbaar voor ieder bedrijf en essentieel om te gebruiken. Deze kun je hier gratis downloaden.  

Deze column is geschreven door Leon Brouns. Leon heeft in zijn carrière als interimmanager voor Mkb ondernemingen binnen – en buiten Nederland veel bedrijven in zwaar weer begeleidt. Hij heeft veel ervaring aan beide kanten van de tafel zowel als bankier en als bestuurder van ondernemingen. Hij spreekt de taal van de ondernemer en die van de bankier en merkt dagelijks dat deze tolkenfunctie nog altijd nodig is. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op

Download liquiditeitsplanner

Krijg grip op je bedrijfsgelden en verbeter jouw financieel inzicht.