Help, ik moet naar de afdeling Bijzonder Beheer; wat kan ik nu zelf nog doen?

bedrijfsfinanciering en zakelijke lening aanvragen

Wat kun je als Mkb ondernemer doen wanneer je naar de afdeling Bijzonder beheer moet? Heel veel denk ik. Blijf zelf aan het stuur en houd de regie in eigen hand. Dat begint eigenlijk al direct met het inschakelen van deskundige ondersteuning. De banken verwachten de komende maanden een fikse groei van het aantal bedrijven met een continuïteitsprobleem. Dat hoeft niet direct te betekenen dat de lasten op dat moment al niet meer betaald kunnen worden. Banken hanteren eigen criteria op basis waarvan zij besluiten nemen over het overdragen van een onderneming van het commerciële – naar het bijzondere – of intensieve beheer.

Afdeling bijzonder beheer

Hoewel daar geen goed zicht op is, lijkt het er sterk op dat de banken verwachten dat er zoveel bedrijven in grote problemen komen dat ze zelf een capaciteitsprobleem krijgen binnen de afdelingen bijzonder beheer. Een van de oplossingen om die het hoofd te bieden is het inschakelen van externe adviseurs. Deze worden dan door de bank geïntroduceerd bij een onderneming met als opdracht snel de overlevingskansen in te schatten; wie mag door en met name wie niet.

Het balletje kan dan twee kanten oprollen. De overlevingskansen worden als voldoende ingeschat of juist het tegenovergestelde. In dat laatste geval zal de vervolgactie van de bank gericht zijn op het opzeggen van de financiering en aflossing van de schulden. Daar zal waarschijnlijk beperkte tijd voor worden ingeruimd; de portefeuilles moeten snel worden opgeschoond. In de praktijk betekent dat dan vrij zeker het einde van de onderneming. De kans dat een onderneming bij een andere financier voet aan de grond krijgt is, zeker nu, minimaal. De afhankelijkheid van deze door de bank “aangestelde” adviseur is dan ook groot.

Kies de juiste adviseur

De grote vraag is nu voor wie deze adviseur zijn best gaat doen? Een ding is daarbij zeker, de ondernemer moet de adviseur inhuren en moet ook de rekening betalen; de bank gaat dat niet doen. Mede om de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor diens handelen bij de ondernemer te laten liggen. Maar wiens belangen behartigt de adviseur dan? De bank, die hem naar voren heeft geschoven en waarvan de adviseur hoopt dat ze hem vaker zullen inschakelen of de ondernemer die formeel de opdrachtgever is en de rekening mag betalen.

Deze column is geschreven door Leon Brouns. Leon heeft in zijn carrière als interimmanager voor Mkb ondernemingen binnen – en buiten Nederland veel bedrijven in zwaar weer begeleidt. Hij heeft veel ervaring aan beide kanten van de tafel zowel als bankier en als bestuurder van ondernemingen. Hij spreekt de taal van de ondernemer en die van de bankier en merkt dagelijks dat deze tolkenfunctie nog altijd nodig is. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op