In mijn jeugd leerde ik de gedrevenheid van het mkb kennen     

"Het is mijn passie om ondernemers écht verder te helpen en toegevoegde waarde te bieden. Nee is geen antwoord, er is altijd een passende oplossing te bedenken als je ergens dieper induikt. Daar ligt mijn kracht", vertelt Edwin Brasker, aangesloten bij Cygnus sinds 1 juni 2023 voor de regio Haaglanden waaronder steden vallen als Den Haag, Delft, Zoetermeer, Rijswijk en Wassenaar.

Edwin groeide op in een ondernemersgezin. Zijn ouders runden een mastenmakerij en later een jachthaven. “Mijn persoonlijke drijfveren gaan terug tot mijn jeugd. Toen de hypotheekrente in 1981 naar 12% schoot, gingen grote klanten van mijn vader failliet. De Rabobank bevroor zijn kredieten dus het werd armoe troef, wij kregen eten en kleding van mijn grootouders. Ik ging in die tijd naar de kleuterschool en toen mijn moeder mij ophaalde, sprak de juf haar op het schoolplein aan. Zij dacht dat ik nieuwe schoentjes nodig had omdat mijn tenen klem zaten. Mijn moeder barstte in huilen uit, want er was geen geld voor. Een paar dagen later stond de juf bij ons voor de deur met een paar nieuwe schoenen voor mij, dat was fantastisch. Mijn vaders bedrijf kwam er weer bovenop door met het personeel, leveranciers en klanten in gesprek te blijven. Deze gebeurtenis heeft mij een enorme drive gegeven om het mkb verder te helpen. Ik weet uit eigen ervaring welke impact zoiets heeft op het gezin van de ondernemer, die zich ook nog verantwoordelijk voelt voor zijn werknemers en hun gezinnen.”

Gepassioneerd met hun vak bezig

“Deze ondernemers vormen echt de motor van de economie en zijn gepassioneerd met hun vak bezig. Ik ben ook opgevoed om hard te werken voor je geld en altijd eerlijk en transparant te zijn, dat zit ingebakken.” Na zijn opleiding bij de Haarlem Business School en een studie Engels in Oxford, startte Edwin bij een meubelzaak en liet zich omscholen tot binnenhuisarchitect. Toen kwam hij via de ondernemersvereniging in contact met de directeur van de Rabobank in zijn geboorteplaats Alphen aan den Rijn, die hem een baan aanbood. “Het lijkt totaal verschillend, maar een binnenhuisarchitect en een financieel adviseur kijken beiden hoe mensen zich gedragen en wat ze willen. Creativiteit zit ook in beide vakken”, lacht Edwin.

Enthousiast over partnerschap bij Cygnus

Bij de Rabobank vervulde Edwin verschillende rollen in het zakelijke domein: Accountmanager bijzonder beheer, recovery, hij stuurde de afdeling mkb aan en werd filiaaldirecteur. Hij haalde zijn MBA-diploma en startte na zeventien jaar Rabobank als zelfstandig ondernemer. “Als interimmer deed ik opdrachten voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), binnen mijn vakgebied bijzonder beheer, KYC (know your client) en complexe financieringen. Vervolgens kwam ik een oud-collega tegen die enthousiast vertelde over zijn partnerschap bij Cygnus. Dat sprak mij erg aan, ik wil iets kunnen toevoegen en langdurige relaties opbouwen. Dat past mij veel beter dan snel van deal naar deal gaan. Natuurlijk hoort financieren erbij, maar ik zoek er meer verdieping in. Bijzonder beheer, insolventie en overname; de wat complexere dingen vind ik interessant en daar ligt mijn uitdaging. Ik heb er veel zin in om dit verder te gaan uitbouwen bij Cygnus.”

Uitgebreider kennis maken met Edwin Brasker? Hij is bereikbaar via: edwin.brasker@cygnus.nl en via zijn eigen website Cygnus Zoetermeer.

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden