“Het is mooi om ondernemers écht vooruit te helpen en hun zorgen weg te nemen”

marco van zand cygnus tilburg bedrijfsadviseur

Ondernemers komen bij Cygnus met verschillende adviesvragen. “Meestal begint het met een financieringsaanvraag en van daaruit raak je ook bedrijfsoverdracht en andere zaken aan”, vertelt Marco van Zand van Cygnus Tilburg. “Ik vind het leuk om een ondernemer te helpen, die zich vooral focust op zijn business en hulp kan gebruiken bij onderwerpen die niet bij de dagelijkse gang van zaken horen. Denk aan een financieringsstructuur of bedrijfsoverdracht; zaken die vaak pas opkomen op het moment dat ze heel urgent zijn. Het is mooi om ondernemers écht vooruit te kunnen helpen en hun zorgen weg te nemen.”

Persoonlijke aandacht voor de klant

“Je ziet in bankenland een flinke verschuiving naar standaardisatie van processen en automatisering. Daardoor is er steeds minder ruimte voor persoonlijke aandacht. Juist daarin onderscheidt Cygnus zich, want persoonlijke aandacht voor de klant is bij ons heel belangrijk. Vooral het contact met ondernemers vind ik waanzinnig interessant, ik begrijp waar ze tegenaan lopen omdat ik zelf ook ondernemer ben. Resultaatgericht denken zorgt ervoor dat je voor je klanten de beste oplossing vindt op een zo kort mogelijke termijn.”

Ondernemersvuur

Na zijn studie aan Nijenrode bracht Marco van Zand bij diverse accountantskantoren door. Na vijf jaar werd accountancy voor hem te beperkt en stapte hij over naar het bedrijfsleven. “Als financiële man werkte ik naast ondernemers”, vertelt Marco. “Dat begon bij een kleiner bedrijf en uiteindelijk werd ik financieel eindverantwoordelijke bij grotere bedrijven waar ik leiding gaf aan teams en betrokken was bij uiteenlopende bedrijfseconomische vraagstukken. Ik heb heel veel leuke dingen mogen meemaken. Totdat op een gegeven moment het ondernemersvuur oversprong en ik op zoek ging naar een leuk bedrijf waar ik me kon inkopen.”

Bij ondernemers aan tafel

Dat lukte uiteindelijk bij KROS in Drenthe, een bedrijf dat mensen levert voor industriële onderhoudsprojecten die brandveiligheid en veilig werken moeten waarborgen. “Toen een van de partners wegging, heb ik me voor vijftig procent ingekocht. Eind 2020 heb ik de volledige aandelenportefeuille kunnen overnemen en nu ben ik bezig dat bedrijf te laten groeien. Om de verdere groei van de onderneming te kunnen faciliteren, is er voor de dagelijkse sturing van de organisatie een directeur aangenomen. Ik ben meer creatief en wil het bedrijf verbeteren door nieuwe initiatieven te ontplooien. Bij vervolgovernames ben ik degene die gaat kijken naar nieuwe bedrijven, ga op zoek naar synergie- en optimalisatiemogelijkheden en faciliteer de financieringsstructuur. Vanuit dat ‘spel’ zit ik bij veel ondernemers, investeerders en financiers aan tafel.”

Netwerk van financiers

Om een bredere basis te creëren ging Marco op zoek. “Ik kwam op het spoor van Cygnus dat zich richt op het adviseren van ondernemers in alle facetten waarmee ik me ook bezighoud. Een mooi bedrijf dat een prima combinatie vormt met mijn andere werkzaamheden. Op 1 januari 2021 ben ik toegetreden als franchisenemer van Cygnus, verantwoordelijk voor de regio Tilburg. Bij Cygnus ben ik in de gelegenheid om te sparren met collega’s en kan ik me primair bezighouden met klantenwerving en het uitwerken van opdrachten. Daarnaast heeft Cygnus een netwerk van instellingen waarbij een financieringsaanvraag kan worden ingediend. Als ik voor mezelf was begonnen had ik alles vanaf niks moeten opbouwen. Daarnaast ervaar ik dat mensen liever zakendoen met een robuuste onderneming zodat ze eventueel kunnen terugvallen op een collega als ik het even niet weet.”

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op