Moet ik mijn eenmanszaak of VOF omzetten naar een andere juridische structuur?

Als ondernemer sta je voor belangrijke keuzes die van invloed zijn op je bedrijf. Misschien vraag je je af of het tijd is om je eenmanszaak of VOF om te zetten naar een andere juridische structuur. Maar wanneer is het juiste moment om deze stap te zetten? En hoe werkt dit dan precies? In deze blogpost gaan we dieper in op deze vragen en geven we je enkele richtlijnen om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Verschil tussen een eenmanszaak en een VOF

Het verschil tussen een eenmanszaak en een VOF is belangrijk om te begrijpen voordat je beslist om over te stappen naar een andere juridische structuur. Een eenmanszaak is een bedrijf waarbij één persoon de onderneming voert. Bij een VOF zijn er meerdere ondernemers betrokken en wordt de onderneming gezamenlijk geleid. Een belangrijk verschil tussen beide is de aansprakelijkheid. Bij een eenmanszaak ben je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een VOF zijn dit alle vennoten gezamenlijk. Dit kan risico’s met zich meebrengen voor je persoonlijke vermogen. Daarom kiezen veel ondernemers voor een nieuwe rechtspersoon voor meer bescherming en beperkte aansprakelijkheid.

Fiscale voordelen BV-structuur

Er zijn ook fiscale voordelen verbonden aan een BV-structuur. Met name bij een jaarlijkse winst van 100.000 euro of meer kan het fiscaal aantrekkelijker zijn om over te stappen naar een BV-structuur. Omdat de regels en voorwaarden voor elke onderneming anders zijn, is het belangrijk om te onderzoeken of dit ook voor jouw bedrijf geldt. Voor gedetailleerd en persoonlijk advies kun je het beste een deskundige raadplegen.

Drie manieren om je bedrijf om te zetten naar een andere structuur

Er zijn drie manieren om een bedrijf om te zetten naar een andere structuur. De eerste is een activa/passiva transactie, waarbij alleen activa en passiva worden overgedragen. De tweede is een omzetting middels een ruisende inbreng, waarbij de onderneming wordt gestaakt en een nieuwe BV wordt opgericht. De derde manier is een geruisloze inbreng, waarbij de onderneming wordt voortgezet onder de nieuwe BV-structuur. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen en is afhankelijk van de omstandigheden. Daarom is het belangrijk om te laten adviseren door een deskundige zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw bedrijf.

Overweeg je om je eenmanszaak of VOF om te zetten naar een andere juridische structuur? Dan is het belangrijk om de juiste keuze te maken, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor je bedrijf. Een nieuwe structuur kan je beter beschermen tegen persoonlijke aansprakelijkheid en fiscale voordelen opleveren. Er zijn echter verschillende manieren om je bedrijf om te zetten en het is belangrijk om de methode te kiezen die het beste past bij jouw bedrijf en omstandigheden. Wil je meer weten of persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder met advies op maat.

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden