Vier opties om een ​​vastgoed investering te financieren

investereninvastgoed

Ondanks de turbulentie van de door de pandemie getroffen economie, blijft onroerend goed een winstgevende investering. De huizenprijzen stegen dit jaar weer fors. De nieuwe thuiswerkeconomie heeft er ook toe geleid dat mensen verhuizen uit dure gebieden en op afstand gaan werken.

Bovendien zijn de rentetarieven stabiel gebleven. Veel experts voorspellen dat deze trends zich de komende jaren zullen voortzetten, waardoor de potentiële winst van vastgoedinvesteringen veel kansen blijft bieden. 

Heb jij interesse om te gaan investeren in vastgoed? Dan vraag je je misschien af: ”Hoe kan ik een vastgoedinvestering financieren?”. Onroerend goed is een interessante investering, maar kan gepaard gaan met een fors prijskaartje. Gelukkig heb je verschillende opties. Wij bespreken ze graag met je. 

Optie 1: Financier het eigendom met contant geld.

Ten eerste kun je de volledige prijs voor het onroerend goed vooraf contant betalen. Hiervoor zijn natuurlijk wel de middelen nodig.

De voordelen: Door vooraf te betalen, vergroot je je kans om het onroerend goed te kunnen kopen aanzienlijk. Omdat het eventuele twijfels over financieringsvragen bij de verkoper wegneemt. Bovendien bespaart het betalen van contant geld kopers veel geld aan rentekosten die gepaard gaan met privé-, hardgeld- of conventionele leningen.

De nadelen: Dit nadeel gaat helemaal over risico versus beloning. Contant betalen is een veiligere, conservatievere benadering, maar het beperkt wel je potentiële winst. Zie hierbij het voorbeeld: als je voor € 250.000 investeert en het onroerend goed vervolgens voor € 2.000 per maand verhuurt, ontvang je € 24.000 aan bruto-inkomsten per jaar. Of een bruto rendement op je investering van 9,6%. Als alternatief, je financiert € 50.000 met contant geld en je sluit vervolgens een hypotheek af van 30 jaar tegen 5%. Zo betaal je € 977 per maand aan hoofdsom en rente. Huur dat onroerend goed voor € 2.000 en trek de hypotheekbetalingen af, en je hebt een jaarlijkse bruto-inkomsten van € 12.276. Hierdoor heb je bijna 25% bruto rendement op de initiële investering van € 50.000 in slechts het eerste jaar. 

Hoewel deze uitleg te eenvoudig is, illustreert het de hefboomwerking die je geld kan geven als je voor andere financieringsopties kiest. Betalen met contant geld biedt zeker veiligheid en stabiliteit, maar het wegnemen van het risico vermindert de potentiële beloning drastisch.

Optie 2: Financier je woning bij een particuliere geldverstrekker.

Particuliere kredietverstrekkers zijn kredietverstrekkers die buiten financiële instellingen opereren. Ze maken over het algemeen winst door geld te lenen aan degenen die de waarde van hun vastgoedbeleggingen verhogen.

De voordelen: Particuliere kredietverstrekkers zijn over het algemeen veel flexibeler dan traditionele instellingen, zowel met wie ze willen lenen als met hoe snel ze geld kunnen verstrekken. Als ze je als een goede investering zien, kun je tal van voordelen behalen. Als je niet aan een typisch hypotheekprofiel voldoet, kan dit ideaal zijn.

De nadelen: Particuliere kredietverstrekkers hebben doorgaans hogere rentetarieven dan banken, vooral als ze een kredietrisico nemen dat een bank niet wilde nemen. Bovendien is het belangrijk dat je beschikt over een ​particulier kredietverstrekkernetwerk om je inspanningen te financieren.

Optie 3: Financier het vastgoed met harde geldleningen als overbruggingskredieten.

Deze lening is een vorm van een overbruggingslening, een korte termijnovereenkomst die geld oplevert totdat het vastgoedobject kan worden verkocht. Of wanneer er een meer traditionele financieringsstroom kan worden veiliggesteld. 

De voordelen: Hardgeldleningen kunnen in enkele dagen worden goedgekeurd, waardoor beleggers snel een onroerend aankoop kunnen doen. Leners kunnen het geld krijgen dat nodig is om een ​​huis te kopen en te repareren met weinig initiële kosten. Hierdoor is het een goede optie voor fix-and-flip-investeerders.

De nadelen: De rentetarieven voor leningen met hard geld kunnen vele male hoger zijn dan bij traditionele hypotheken. Deze leningen vereist dat je goed weet wat je doet. 

Optie 4: Financier vastgoed via een (bank) financiering.

Dit is de meest voorkomende vorm van financiering. In dit geval leent een financiële instelling geld aan de lener op basis van de kredietgeschiedenis en het vermogen om de lening in de toekomst af te betalen.

De voordelen: Hoewel de rentetarieven voor vastgoedbeleggingen hoger zijn dan die voor leningen voor een vastgoedobject voor eigen gebruik, heeft deze optie doorgaans een lagere rente dan het gebruik van een particuliere geldschieter. Zoals hierboven beschreven, kan financiering via een bank je potentiële winst maximaliseren op basis van hoeveel contant geld je beschikbaar heeft voor een aanbetaling.

De nadelen: Een van de mogelijke problemen is risico. In het geval van een leegstaande huurwoning, kan het betalen van de hypotheek snel ten koste gaan van je winst. Banken hebben daarnaast ook een veel langer goedkeuringsproces en veel striktere kredietprofielen dan particuliere kredietverstrekkers. 

Welke optie past bij mij?

Het antwoord is dat het ervan afhangt. Twee primaire factoren bepalen de beste keuze: jouw eigen financiële situatie en het uiteindelijke doel voor het onroerend goed. Sommige kiezen het liefst om te investeren met contant geld of via individuele particuliere kredietverstrekkers vanwege de snelheid en flexibiliteit die beide bieden. Voor beleggers die een fix-and-flip project doen, kan een hardgeldlening een goede optie zijn. Als je van plan bent onroerend goed te kopen en te houden, kan de meest winstgevende beslissing afhangen van hoeveel contant geld je tot je beschikking hebt en hoe risicomijdend je bent.

Het verkennen van een van deze financieringsmogelijkheden kan je helpen om in het spel te komen en zo snel mogelijk te beginnen met het maximaliseren van je geld. Wil je graag advies of met iemand sparren om te bekijken welke optie het best voor jou geschikt is? Neem dan hier contact op met een van onze vastgoedspecialisten. 

Contact

Picture of Jurgen Aarts

Jurgen Aarts

Directeur

Neem contact op