Verkoopklaar maken van je MKB bedrijf: Hoe begin je?

Ben jij een MKB ondernemer en van plan om binnenkort je bedrijf te verkopen? Dan is het goed om te weten dat het verkoopklaar maken van je onderneming iets is wat je niet in één dag kunt doen. Hier gaat namelijk al snel 2 tot 3 jaar aan vooraf. Het is een proces dat tijd kost en het kan letterlijk het verschil maken tussen succesvol verkopen en vastzitten met een bedrijf dat niet te verkopen is. Maar hoe begin je precies met het verkoopklaar maken van je bedrijf? In deze blog bespreken we alle belangrijke stappen.

Stap 1: Is mijn onderneming verkoopklaar?

Het eerste wat je moet doen voordat je begint met het verkoopklaar maken is kijken of je onderneming überhaupt verkoopklaar is. Dit betekent dat je moet beoordelen of je onderneming in een goede staat verkeert. Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Kijk naar de financiële cijfers, hoe het bedrijf intern is georganiseerd, wat de staat van het bedrijfspand en de inventaris is en of er nog lopende rechtszaken zijn. Als je bedrijf op deze punten goed scoort, dan is deze verkoopklaar.

Stap 2: Wat is het verkoopklaar maken van mijn onderneming?

Het verkoopklaar maken van je bedrijf houdt in dat je het bedrijf aantrekkelijker maakt voor potentiële kopers. Een belangrijk onderdeel hiervan is het stroomlijnen van bedrijfsprocessen. Dit betekent dat je interne processen, documentatie en administratie op orde moeten zijn. Een andere belangrijke stap is om te zorgen dat alle financiële cijfers accuraat en up-to-date zijn.

Stap 3: Waar moet ik op letten bij het verkoopklaar maken van mijn bedrijf?

Een verkoopklaar bedrijf moet in alle opzichten in goede staat zijn. Niet alleen de financiële cijfers, maar ook het bedrijfspand, de inrichting, de medewerkers en klantenkring. Zorg ervoor dat er geen losse eindjes zijn die voor onnodige problemen kunnen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de kopers van je bedrijf. Wie zijn dit en wat voor soort bedrijven hebben zij? Dit bepaalt namelijk welke zaken potentiële kopers aantrekkelijk vinden aan je bedrijf.

Stap 4: Zijn de financiële cijfers accuraat en up-to-date?

Een verkoopklaar bedrijf moet uiteraard financieel gezond zijn. Dit betekent dat de financiële cijfers accuraat en up-to-date moeten zijn. Hierbij kun je denken aan jaarcijfers, belastingaangiftes, omzet- en winstgegevens en liquiditeitsprognoses. Als deze niet in orde zijn, dan kan het zijn dat je kopers afschrikt of dat dit de verkoopprijs negatief beïnvloedt.

Als MKB ondernemer is het verkoopklaar maken van je bedrijf een belangrijk proces. Het kost tijd en moeite, maar kan uiteindelijk het verschil maken tussen wel of niet succesvol verkopen. Zorg dat je bedrijf in goede staat verkeert en dat alle processen op orde zijn. Kijk ook goed naar de potentiële kopers en zorg ervoor dat zij zien wat jouw bedrijf zo bijzonder maakt. Wij van Cygnus hebben de afgelopen jaren vele ondernemers geholpen bij het verkoopklaar maken en verkopen van hun onderneming. Wil jij hier ook over in gesprek? Neem dan gerust contact op met ons team voor meer informatie en advies.

Lees ook:

Waarom Cygnus?

Financieringsscan aanvragen

Krijg snel inzicht in jouw financieringsmogelijkheden